STEUR UIT BUN HALEN

Steuren op avontuur in Nederlandse wateren

ARK Rewilding Nederland
10-MEI-2012 - Na meer dan 50 jaar afwezigheid is de Atlantische steur terug in de Nederlandse rivieren. Donderdag 10 mei kiezen veertien steuren het ruime sop in de Waal bij Nijmegen. Woensdag 9 mei zette Prinses Laurentien al drie steuren uit in de Rotterdamse Nieuwe Maas.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Na meer dan 50 jaar afwezigheid is de Atlantische steur terug in de Nederlandse rivieren. Donderdag 10 mei kiezen veertien steuren het ruime sop in de Waal bij Nijmegen. Woensdag 9 mei zette Prinses Laurentien al drie steuren uit in de Rotterdamse Nieuwe Maas.

Steur uit bun halen (foto: Jelger Herder)De uitgezette steuren van ongeveer 70 centimeter lang hebben een zender waarmee ze gevolgd gaan worden door middel van een meetsysteem van Rijkswaterstaat. Zo wordt waardevolle informatie verzameld over de route die de vissen volgen en weten we straks beter waar en hoe ze opgroeien tot volwassen steuren van soms wel 3,5 meter lang. Met de onderzoeksresultaten uit deze eerste fase van het steurenproject gaan de partnerorganisaties zich sterk maken voor een ‘actieprogramma steur’, dat aan een grote populatie steuren in Nederland werkt.
De vissen zijn ter beschikking gesteld door het Franse instituut Irstea. Dankzij hun werk is de Atlantische steur niet uitgestorven en leeft in de Franse rivier Gironde de laatste overgebleven populatie steuren.

Steur (foto: Jelger Herder)Het Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland en Diergaarde Blijdorp werken samen aan het steurenproject. In het Oceanium in Blijdorp zijn in 2011 drie Noord-Amerikaanse steuren ondergebracht en zichtbaar voor het publiek. Na de glimp die we tijdens de uitzetting van de steuren te zien kregen, zullen we de uitgezette twintig exemplaren immers niet zo gemakkelijk meer terugzien...

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Jelger Herder