Amerikaanse zwaardschede, saxifraga

Natuurjournaal 4 december 2022

Nature Today
4-DEC-2022 - Scheermessen in het zand en rennende drieteenstrandlopers.

Op het Noordzeestrand zijn ze altijd wel te vinden, en in de wintermaanden kunnen het hele schelpentapijten vormen: scheermessen. De langgerekte schelpen spoelen vaak aan als doublet: de twee helften van de schelp zitten nog aan elkaar. Het zijn tegenwoordig bijna altijd de schelpen van de Amerikaanse zwaardschede. Sinds de jaren tachtig heeft die zijn Europese familieleden verdrongen – de grote en kleine zwaardschede en het groot en klein tafelmesheft. Zwaardschedes zijn opmerkelijke schelpdieren. Ze leven in zandbodems niet ver uit de kust. Daarin kunnen ze zich razendsnel ingraven, zoals te zien is op dit filmpje. Maar dat is niet alles. Door water uit de schelp te persen, kunnen ze zelfs zwemmen.

Drieteenstrandloper in winterkleed

Een andere vaste gast op het strand is de drieteenstrandloper. Alleen al voor dit kleine vogeltje is het de moeite waard om een keer ’s winters naar zee te gaan. Je vindt ze altijd op dezelfde plek: rennend langs de vloedlijn. Hun poten bewegen tekenfilmachtig snel heen en weer. Voor elke aanrollende golf rennen ze snel weg, en kijken dan of er iets te eten is aangespoeld. Krabbetjes, garnalen of een schelpdiertje. ’s Winters zijn ze grijswit, met zwarte snavel en poten. Daaraan hebben ze geen achterteen zoals andere strandlopers – vandaar de naam.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Foto Fitis – Sytske Dijksen, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga