Wandelaars in bos bij Lage Vuursche

Natuur- en recreatiegebieden in de provincie Utrecht scoren gemiddeld een 7,9

Provincie Utrecht
28-FEB-2023 - Hoe staan de Utrechtse natuur- en recreatiegebieden op de kaart? Wat waarderen de bezoekers en wat niet? De provincie Utrecht vroeg het aan zo’n vierduizend mensen in een uitgebreid onderzoek en de resultaten zijn positief: gemiddeld worden de gebieden gewaardeerd met een 7,9.

De (groene) recreatiegebieden zijn populair en worden vaak bezocht. In totaal hebben ongeveer 4 miljoen mensen de gebieden bezocht. Van de inwoners van de provincie Utrecht bezocht maar liefst 80 procent één van de 36 natuur- en recreatieterreinen. De bossen bij Lage Vuursche, de bossen bij Austerlitz/Bornia/Heidestein en de Loosdrechtse Plassen trekken de meeste bezoekers.

Van alle onderzochte gebieden zijn er enkele gebieden die boven de 8 scoren. Dit zijn:

  • De Lange en Korte Duinen.
  • De bossen bij Lage Vuursche/Baarnse Bos.
  • Landgoed Groeneveld.
  • Bossen Austerlitz.
  • Bossen Leersumse Veld.

Het gemiddelde rapportcijfer komt uit op een 7,9. Dit is vergelijkbaar met het vorige onderzoek in 2019 (7,8). Ten opzichte van andere provincies, waar het onderzoek ook heeft plaatsgevonden, scoren de Utrechtse recreatiegebieden gemiddeld. Relatief hoog scoort de provincie op bereikbaarheid (7,7) kwaliteit van de paden en wegen (7,5) en de digitale vindbaarheid van de gebieden (7,5).  

De minste punten worden gegeven aan sanitaire voorzieningen (5,7) en de toegankelijkheid voor mindervaliden (6,4). Vergeleken met 2019 nemen bezoekers minder vaak, maar nog steeds te vaak, de auto naar recreatiegebieden. Dat mensen nog steeds de auto pakken, komt onder meer doordat er bezoek afkomstig is van buiten de provincie.

Fietsers in het bos bij Lage Vuursche

Wensen en behoeftes

De provincie Utrecht gebruikt de onderzoeksresultaten om de gebieden in overleg met terreinbeheerders en -eigenaren nog beter te laten aansluiten bij de wensen van bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van wc’s: hierop scoren de gebieden niet goed (5,7), maar mensen stellen de aanwezigheid ervan erg op prijs.

Ook krijgt de provincie met het onderzoek inzicht in welke gebieden het meest populair zijn en welke gebieden mooie en minder drukke alternatieven kunnen zijn om grote drukte te voorkomen. Naast het overkoepelende hoofdrapport is er een rapportage van (vrijwel) elk deelgebied waarmee specifiek kan worden ingezoomd op de lokale situatie, per gebied.

Meer informatie

Tekst: provincie Utrecht
Foto's: Willem Mes; Jan van der Ploeg