Seba's short-tailed bat (Carollia perspicillata)
24-JUN-2023 - Xeno-canto.org, de wereldwijde open database voor natuurgeluiden, verwelkomt nu naast vogel- en sprinkhaangeluiden ook vleermuisgeluiden. De ultrasone geluiden zijn speciaal hoorbaar gemaakt voor het menselijk oor.

Op Xeno-canto.org vind je meer dan 750.000 geluiden van bijna 11.000 diersoorten. Deze enorme verzameling van natuurgeluiden is sinds 2005 bijeengebracht door een wereldwijde gemeenschap van geluidsopnemers.

Alle diergroepen

Jarenlang bestond de verzameling uitsluitend uit vogelgeluiden, maar vanaf september 2022 kunnen ook geluiden van sprinkhanen en krekels worden toegevoegd aan de database. De aanpassingen aan de database en de site die toen zijn gedaan, maakten het mogelijk om in de toekomst alle andere diergroepen die geluid maken te verwelkomen. En dat is nu gebeurd voor vleermuizen.

Duizend opnames

Een open database zoals Xeno-canto was er nog niet voor vleermuisgeluiden. Tot nu dus. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Xeno-canto samengewerkt met de onderzoeksgroep van vleermuizen-expert Gloriana Chaverri, in Costa Rica. Naar verwachting worden in de loop van het jaar ongeveer duizend van haar opnames, en van groepen waarmee ze samenwerkt, op Xeno-canto geplaatst.

Monitoring

Ook het geluid van de kleine dwergvleermuis (Pipistrellus pygmaeus) is nu te beluisteren op Xeno-canto.orgOok het geluid van de kleine dwergvleermuis (Pipistrellus pygmaeus) is nu te beluisteren. Vleermuisgeluiden zijn voor het overgrote deel ultrasoon, dat wil zeggen dat ze niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor. Op Xeno-canto worden daarom ook tien keer vertraagde versies van de opnamen opgeslagen, waardoor de geluiden wel hoorbaar zijn. Het proberen waard!

Geluidsopnames worden in toenemende mate gebruikt voor automatische herkenning tijdens monitoring van biodiversiteit. Dat gebeurt nu vooral voor vogels, omdat daarvan de meeste openbaar toegankelijke geluiden voorhanden zijn. De verzameling van Xeno-canto heeft daarbij een zeer grote rol gespeeld. Ongetwijfeld gaat de grotere beschikbaarheid van vleermuisgeluiden ertoe leiden dat geluidsherkenning ook voor vleermuizen belangrijker wordt. Bovendien vormen de geluiden zelf dankbaar studiemateriaal.

Na deze mijlpaal gaat Xeno-canto verder met het geschikt maken van de site voor andere dierengeluiden. Naar verwachting volgt dit jaar nog een uitbreiding voor kikkers.

Meer informatie

Tekst: Willem-Pier Vellinga & Bob Planqué, Stichting Xeno-canto voor Natuurgeluiden & Ruud Altenburg, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Joxerra Aihartza (leadfoto: een brilbladneusvleermuis (Carrollia perspicillata); Rollin Verlinde