Europese Kraanvogel, Van Wikipedia GNU Licentie
4-MRT-2009 - Het is weer kraanvogeltijd! Althans, als u in het oosten van het land woont. Mensen in West-Nederland hebben helaas even pech. De laatste dagen worden er vele honderden kraanvogels gemeld die over het oosten van ons land vliegen op weg naar het noorden.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op woensdag 4 maart 2009.

Het is weer kraanvogeltijd! Althans, als u in het oosten van het land woont. De laatste dagen waren er al berichten vanuit Luxemburg dat de kraanvogels 'on the move' waren vanuit hun overwinteringsgebieden in zuidelijke landen. Met duizenden tegelijk trekken ze in een breed front vanuit Spanje naar de broedgebieden in Noord-Europa. In het najaar, oktober/november leggen ze dezelfde  weg af maar dan omgekeerd dus van het noorden naar het zuiden.

Elk jaar is het weer spannend of de kraanvogels ook over Nederland trekken. Normaal gesproken ligt de trekbaan van de kranen net ten oosten van ons land. Maar, bij oostenwinden schuift die baan een beetje naar het westen op en kan het zo maar zijn dat ze over het oosten van Nederland trekken. Dat laatste is het geval sinds afgelopen weekend. De gunstige windomstandigheden zorgen ervoor dat er heel veel groepen kraanvogels overvliegend worden gezien.

Het trompetterende geluid is zeer kenmerkend en hoorbaar over een paar kilometer. Bij dezen dan ook een oproep om nu vooral naar buiten te gaan, want wie weet komt er een groep trompetterende kraanvogels over. Kijk op www.waarneming.nl waar ze al gezien zijn.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GNU-licentie Wikipedia.