Koolmees voor het raam

Koolmees met lentekriebels

Sovon Vogelonderzoek Nederland
24-OKT-2009 - De natuur zit soms raar in elkaar. Terwijl de winter staat te trappelen, heeft een Ooijse koolmees de voorjaarskriebels.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 24 oktober 2009

De natuur zit soms raar in elkaar. Terwijl de winter staat te trappelen, heeft een Ooijse koolmees de voorjaarskriebels.

 
 
 
 
 
Bij mij in de voortuin in Ooij (bij Nijmegen) zit al dagen een koolmees die een vreemd gedrag vertoont. Vanaf een nestkast die vlakbij het raam hangt, vliegt hij steeds een paar seconden naar het raam, krabbelt er met zijn poten tegenaan en vliegt dan terug naar de nestkast. Daar pikt hij onder het uitstoten van piepgeluiden voortdurend in het houten dakje. Een deel daarvan is al helemaal kapot gepikt.

Daarna vliegt hij weer naar het raam en herhaalt de procedure zich, en dat de hele dag door. Dat hij er niet helemaal gek van wordt. Ik in elk geval wel een beetjeā€¦

Hoe is dit gedrag te verklaren? De enige verklaring die ik kan bedenken is dat deze koolmees al vervroegde voorjaarskriebels heeft. Hij ziet zichzelf blijkbaar in de spiegeling van het raam en wil die indringer uit zijn territorium hebben. Dat pikgedrag op het dak van de nestkast kan ik alleen maar verklaren als overspronggedrag. Omdat de mees die indringer maar niet weg krijgt, koelt hij zijn woede op de nestkast.

Om erger te voorkomen had ik het gordijn helemaal opzij geschoven zodat de spiegeling wat minder werd, maar dat hielp maar een klein half uurtje. Daarna ging het gefladder en gepik gewoon weer door. De natuur heeft vreemde kostgangers.

Tekst en foto's: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland