Nieuw kwalletje voor Nederland

Ecomare
27-MRT-2014 - Klein, sierlijk en met een prachtig paars randje; het kwalletje dat bioloog Lodewijk van Walraven van het onderzoeksinstituut NIOZ ontdekte is echt een schoonheid. Hij vond de medusekwal op 18 maart bij het Balgzand in de Waddenzee. Het is maar 15 millimeter groot. Het diertje is nooit eerder in Nederland gezien. In de noordelijke Noordzee komen ze wel voor. Lodewijk is erg blij met zijn vondst. 'Zo zie je maar dat er zelfs dichtbij nog genoeg te ontdekken valt.'

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Klein, sierlijk en met een prachtig paars randje; het kwalletje dat bioloog Lodewijk van Walraven van het onderzoeksinstituut NIOZ ontdekte is echt een schoonheid. Hij vond de medusekwal op 18 maart bij het Balgzand in de Waddenzee. Het is maar 15 millimeter groot. Het diertje is nooit eerder in Nederland gezien. In de noordelijke Noordzee komen ze wel voor. Lodewijk is erg blij met zijn vondst. "Zo zie je maar dat er zelfs dichtbij nog genoeg te ontdekken valt."

Medusekwal
De wetenschappelijke naam van dit voor Nederland nieuwe kwalletje is Mitrocomella polydiademata. Een Nederlandse naam is er nog niet. Het diertje is te herkennen aan de paarse kleur, de kleine maagsteel en aan de vijf tot negen minitentakeltjes tussen de hoofdtentakels op de rand. Het is een medusekwalletje. Dat betekent dat uit de eitjes van deze kwal een poliep komt. Deze zit vast op een steen of een ander hard voorwerp in zee. De poliep snoert na verloop van tijd weer vrij zwemmende kwalletjes af. Zoals vaker met medusekwallen is het vastzittende stadium van Mitrocomella polydiademata nooit ontdekt.

Het voor Nederland nieuwe medusekwalletje (foto: Lodewijk van Walraven)

Veranderingen
Over de kleine kwalachtigen in Nederland is nog maar weinig bekend. De kans bestaat dat er binnen deze diergroep veranderingen zullen optreden, bijvoorbeeld door opwarming van het zeewater of door introductie van andere soorten van ver weg. Misschien kunnen ze zelfs voor problemen gaan zorgen. Daarom is het Koninklijk NIOZ samen met het onderzoeksinstituut Deltares een kwallenonderzoek gestart.

Kwalletjes monsteren
Lodewijk was bij het Balgzand voor dat onderzoek kwalletjes aan het monsteren, samen met Groninger biologiestudenten. Ze vingen opvallend veel Eutonina indicans, een andere soort medusekwal, en daartussen vonden ze het nieuwe kwalletje. De volgende dag vond Lodewijk er nog eentje, dit keer in de NIOZ-haven op Texel. Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan is onder de indruk van de vondst. "Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat Texel weer een primeur heeft voor Nederland".

Meer weten?
Op de website van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee kun je meer lezen over het onderzoek van Lodewijk. In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer vinden over holtedieren in de Noord- en Waddenzee.

Tekst: Ecomare
Foto: Lodewijk van Walraven