rode bosmier - primair

Prachtige nieuwe natuurfoto’s op Wikimedia

De Vlinderstichting, SoortenNL
7-MRT-2019 - Tijdens de Landelijke Vlinderdag op 2 maart werd de uitslag bekendgemaakt van de fotowedstrijd die was georganiseerd door SoortenNL en de projectgroep Natuur van Wikipedia. De wedstrijd heeft meer dan 1000 inzendingen opgeleverd en er waren erg veel prachtige en unieke opnamen bij. De jury heeft uiteindelijk acht prijswinnaars gekozen.

Wikipedia, de online encyclopedie, wordt wereldwijd enorm veel geraadpleegd. Ook voor natuuronderwerpen kom je vaak uit bij deze site. SoortenNL, een overkoepeling van soortbeschermende organisaties in Nederland, vindt het belangrijk dat de informatie over natuur en soorten op Wikipedia ook correct, uitgebreid en actueel is en daarvoor zijn de afgelopen jaren diverse activiteiten ontplooid. Maar ook voor de foto’s geldt dat die voldoende en van goede kwaliteit moeten zijn. Om de mensen bekend te maken met Wikimedia Commons (de ‘database’ van Wikipedia met foto’s en andere media) en hoe je daar zelf foto’s aan kunt toevoegen is er eind 2018 een fotowedstrijd georganiseerd. Het was geen gewone fotowedstrijd. Uiteraard moesten het mooie foto’s zijn, maar voor het gebruik op Wikipedia is ook van belang dat de soorten er herkenbaar op staan. Ook als een foto bijzonder gedrag laat zien, of een bijzondere standplaats of leefgebied, was dat een duidelijke meerwaarde. Foto’s van soorten waarvan maar heel weinig plaatjes op Wikimedia te vinden zijn, kregen ook een plus.

De eerste prijs, de rode bosmier, en de tweede prijs, een groot avondrood

De jury, die bestond uit Sander Turnhout (namens SoortenNL), Kees van Vliet (namens Projectgroep Natuur van de Vereniging Wikimedia Nederland) en Jerry van Dijk (amateur natuurfotograaf) had een flinke klus, want er waren erg veel goede inzendingen. Na een eerste selectie, waarbij ieder jurylid 100 foto’s koos, bleven er van de 1031 foto’s 42 over die door twee of meer juryleden waren geselecteerd. Deze werden vervolgens beoordeeld. De foto van de rode bosmier van Ton Kappert werd tot winnaar uitgeroepen. Hij ontvangt €1000 aan cadeaubonnen die kunnen worden besteed bij CameraNU. Een foto van de nachtvlinder groot avondrood, gemaakt door Rolf Tuinstra, eindigde op de tweede plaats (€500).

De foto's die de derde prijs wonnen

Er waren zes foto’s die de derde prijs kregen (€ 100), namelijk een ei-afzettend ongevlekt koffieboontje (een weekdier) van Stefan Verheyen, een rups van de ligusterpijlstaart van Ge van ’t Hoff, twee heideblauwtjes en een bandheidelibel, beide van Jannette van der Boon, een schorsmarpissa (een springspin) die zojuist een vliegende mier heeft gevangen van Amanda Blom en een zwemmende ringslang van Bouke ten Cate.

De fotowedstrijd werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en CameraNU. Heeft u ook mooie natuurfoto’s? Als u ze op Wikimedia Commons zet, zullen ze veel gebruikt worden, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het uploaden van foto’s is niet moeilijk, hier vindt u een korte beschrijving van hoe u dit kunt doen (PDF; 414 KB).

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting & SoortenNL
Foto’s: Ton Kappert; Rolf Tuinstra; Stefan Verheyen; Ge van ’t Hoff; Jannette van der Boon; Amanda Blom; Bouke ten Cate