Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 1 van 115 - 1149 Resultaten

Oosterscheldekreeft

Uitgebreid DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de Oosterscheldekreeft een unieke, geïsoleerde populatie vormt en zich duidelijk onderscheidt van kreeftenpopulaties elders in Europa. Omdat de Oosterscheldekreeft kwetsbaar is voor..


Lees verder 17 mei 2024   1 dag oud
Aangespoelde bruinvis

Jaarlijks onderzoekt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Wageningen Marine Research de doodsoorzaak van gestrande bruinvissen. In 2023 zijn 47 bruinvissen onderzocht. Bijna een derde van de..


Lees verder 16 mei 2024   2 dgn oud
Compilatie voor EuropeForNature

Help het tij te keren en Europa voor natuur en duurzaamheid te laten kiezen, en om zoveel mogelijk experts in Europa heel veel mensen te bereiken met hun kennis over veranderingen in het milieu, de gevolgen en mogelijke..


Lees verder 15 mei 2024   3 dgn oud

‘Stofwolken’ op de bodem van de diepzee, die zullen ontstaan bij diepzeemijnbouw, dalen voor het grootste deel al snel weer neer. Dat suggereert promotieonderzoek van NIOZ marien geoloog Sabine Haalboom, op de bodem van de Stille..


Lees verder 15 mei 2024   3 dgn oud
Lead

Plastic is een ramp voor alles dat in zee leeft, maar soms zorgt het voor een bijzondere vondst. In december 2023 werd in een aangespoeld plastic krat een Gebochelde spinkrab gevonden. Deze soort was nog niet bekend van onze kust...


Lees verder 12 mei 2024   6 dgn oud
Overblijfselen van het walviskadaver in februari 2024

Rijkswaterstaat en Wageningen Marine Research (WMR) hebben de pilot met het walviskadaver op Rottumerplaat onlangs afgerond. Onderzoekers van WMR volgden twee jaar lang het afbraakproces en de invloed ervan op bodem en..


Lees verder 12 mei 2024   6 dgn oud

Om de belangrijke droogvallende zandplaten en daarmee ook de schorren en kwelders voor onze kusten voor de toekomst te behouden, hebben we meer troebel water nodig. Dat is één van de opvallende conclusies uit een nieuw onderzoek..


Lees verder 6 mei 2024   1 week oud
Koraalduivel (eenmalig exclusief WMR)

De koraalduivel heeft zich nu ook gevestigd in de koudere delen van de Middellandse Zee. Vanuit het warmere oostelijke deel waar de invasie ongeveer tien jaar geleden begon, hebben de dieren hun territorium snel uitgebreid. Dat..


Lees verder 29 april 2024   2 wkn oud
lead nwe worm

In onze Deltawateren is een nieuwe soort kieuwdraadjesworm ontdekt. De Italiaanse onderzoeker Marco Lezzi en zijn Nederlandse collega Ton van Haaren beschreven het dier als nieuw voor de wetenschap, naar materiaal uit Nederland...


Lees verder 28 april 2024   2 wkn oud
NIOZ-fuik Marsdiep Texel sinds 1960

Door het veranderende klimaat komen jonge haringen in het voorjaar steeds een beetje vroeger de Waddenzee op zwemmen. “Dát we dit konden aantonen, is te danken aan heel consequent, zestig jaar lang, ieder voorjaar en ieder najaar..


Lees verder 26 april 2024   3 wkn oud

Archief