Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 54 van 65 - 644 Resultaten

Colibri-thalassinus. Groene violetoorkolibrie

Wereldwijd dreigen steeds meer soorten bestuivers uit te sterven door uiteenlopende factoren, waarvan veel veroorzaakt door de mens. Dit staat in het eerste wereldwijde onderzoek naar bestuivers van het wetenschappelijk..


Lees verder 3 maart 2016   8 jaar oud
Aardhommel

Bij onderzoek naar de oorzaken van het afnemen van de bijenpopulaties is een verrassende ontdekking gedaan. De vrouwtjes van grote bijensoorten zoals de aardhommel zijn gedurende de afgelopen eeuw in Nederland significant kleiner..


Lees verder 15 februari 2016   8 jaar oud
wormkruidbij

Gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt in land- en tuinbouw, blijken negatieve effecten te hebben op mens, milieu en biodiversiteit. De middelen zijn op één of enkele schadelijke soorten gericht, maar zijn slecht voor andere soorten,..


Lees verder 8 februari 2016   8 jaar oud
Appel en Diptera

De hoeveelheid aanwezige bestuivers blijkt de belangrijkste voorspeller te zijn voor de hoogte van de oogst. Bovendien blijkt dat een toename in aantal en soorten bestuivers meer oogstwinst oplevert op kleine landbouwbedrijven dan..


Lees verder 21 januari 2016   8 jaar oud
Intact hoogveen

Door de waterhuishouding in veengebieden te herstellen, komen er minder broeikasgassen vrij en kan CO2 vastgelegd worden. Natuurherstel in venen draagt daarmee bij aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Maatregelen in de..


Lees verder 4 december 2015   8 jaar oud

Traditioneel werkende herders in Nederland verkeren in ernstige financiële nood. Oorzaken zijn jarenlange bezuinigingen op natuurbegrazing en ‘marktwerking op de hei.’ Juist ervaren herders met kuddes zeldzame Nederlandse schapen..


Lees verder 10 november 2015   8 jaar oud
Bittere boleten

Momenteel komen er veel Bittere boleten tevoorschijn. Vooral in een vroeg stadium van hun ontwikkeling lijken Bittere boleten wat op het eetbare eekhoorntjesbrood. Hierdoor worden ze wel eens onbedoeld meegenomen voor consumptie...


Lees verder 19 augustus 2015   8 jaar oud

De muurhagedis is in Nederland bijzonder zeldzaam. Historisch waardevolle vestingwerken vormen in het Belvédèregebied in Maastricht zijn belangrijkste leefgebied. Maar rond deze kernleefgebieden staat de tijd niet stil. Er zijn..


Lees verder 1 juli 2015   8 jaar oud
Vliesvleugelig insect Rhodanthidium sticticum

Insecten leveren een bijdrage aan ecosysteemdiensten vanwege de bestuiving van allerlei gewassen. Maar uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat dat slechts geldt voor een kleine groep algemene..


Lees verder 18 juni 2015   8 jaar oud
Honderden larven van de grote modderkruiper tussen de ondergelopen grassprietjes in de uiterwaarden bij Zwarte Water

In het Zwarte Water, benedenstrooms van de Overijsselse Vecht, is dit voorjaar succesvolle voortplanting gevonden van twee zeer zeldzame vissoorten: grote modderkruiper en kwabaal. De ondergelopen graslanden, met relatief warm en..


Lees verder 17 juni 2015   8 jaar oud

Archief