Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 17 van 35 - 347 Resultaten

Gecontroleerde brand op de Galderse Heide, februari 2018

Mensen keken in april op van twee meerdaagse natuurbranden in Nederland, maar ze kwamen niet onverwachts. Natuurbrand komt al vaak voor in ons land en onbeheersbare natuurbranden zijn een onderschat risico. Volgens..


Lees verder 20 juli 2020   3 jaar oud

Nu de laatste jaren de zomers droger en warmer worden, valt er voor liefhebbers van paddenstoelen minder te genieten. Gelukkig kunnen we in een verloren hoekje nog altijd een klein paddenstoelentuintje aanleggen. Met een beetje..


Lees verder 15 juli 2020   3 jaar oud
Scholeksters op droog perceel

Een keiharde bodem, een uitdrogend vennetje of stuivend zand in de duinen. Wat doet de droogte van dit voorjaar met broedvogels? Op basis van enkele indrukken uit het veld lopen we vijf effecten langs. Niet voor iedere soort lijkt..


Lees verder 4 juli 2020   3 jaar oud
Droge plantjes (viooltjes) op zuidhelling duinen

Het klinkt zo tegenstrijdig en toch gebeurt het tegenwoordig bijna elk voorjaar en elke zomer. De natuur verdroogt onder invloed van verdamping en bij gebrek aan neerslag. Ook in een waterwingebied. En eigenlijk boft de natuur..


Lees verder 27 juni 2020   3 jaar oud
klein geaderd witje parend - primair

De junidip is de periode waarin de voorjaarsvlinders zijn verdwenen en de zomervlinders er nog niet zijn. Dan zie je maar erg weinig vlinders, zelfs als je tuin vol met bloemen staat. De drie algemene koolwitjes hebben allemaal..


Lees verder 25 juni 2020   3 jaar oud

In juni vallen veel meerjarige houtzwammen op vanwege de aanwezigheid van een nieuwe poriënlaag. Veel houtzwammen zijn echter eenjarig of leven zelfs nog korter. De opvallendste is wel de Zwavelzwam met zijn zwavelgele en oranje..


Lees verder 24 juni 2020   3 jaar oud

Terwijl de headlines spreken over droogte, zouden we bijna vergeten dat er de afgelopen winter heel wat regen is gevallen. Zo veel buien en grauw weer, waar hadden we dat aan verdiend? Op veel plekken trad wateroverlast op...


Lees verder 21 juni 2020   3 jaar oud
gentiaanblauwtje - primair

De extreme droogte van de laatste jaren benadrukt de urgentie van klimaatbestendig natuurbeheer. Over hoe dit beheer eruit moet zien is nog weinig bekend. Dit is verkend voor twee soorten in natte heidegebieden: gentiaanblauwtje..


Lees verder 13 juni 2020   3 jaar oud
wijst, beek, ijzerhoudend water - eenmalig gebruik

“Alles is andersom. De boeren wisten dat vroeger en handelden ernaar. Nu proberen we het te herstellen waar het kan,” zegt Thea Huijsmans, ecohydrologe van de provincie Noord-Brabant, over de wijstgronden. De wijstgronden zijn een..


Lees verder 8 juni 2020   3 jaar oud

Het jaar 2020 is nog niet eens halverwege, en nu al is er een record gebroken. In de Braziliaanse Amazone werd dit jaar een natuurgebied van 120.000 hectare ontbost: een gebied groter dan de Veluwe! Dit is een toename van ruim 55..


Lees verder 26 mei 2020   3 jaar oud

Archief