Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 7 van 8 - 77 Resultaten

Tauros EENMALIG GEBRUIK

Wat betekent de comeback van grazers en hun predatoren in Nederlandse natuurgebieden? Dit keer gaat het in de serie over natuurlijke begrazing over predatie van grote grazers in de natuur, en hoe grazers omgaan met de terugkeer..


Lees verder 30 mei 2020   3 jaar oud
Spreeuwen op een Schotse hooglander. EENMALIG GEBRUIK

Slaat de koe haar tong om die veel te scherp smakende kraailook of om die lekkere graspol? In de wisselwerking tussen planten, planteneters en roofdieren zijn talloze overlevingsstrategieën ontstaan. Zo ontwikkelde kraailook..


Lees verder 24 mei 2020   3 jaar oud
De stierenkuil en zijn sleutelrol in de natuur EENMALIG GEBRUIK

We hebben ze pakweg duizend jaar moeten missen in ons landschap, maar door de terugkeer van grote wilde grazers komen ook de zogenaamde stierenkuilen van rund en wisent weer terug. ARK-tekenaar Jeroen Helmer bracht de sleutelrol..


Lees verder 17 mei 2020   3 jaar oud
Een pas geboren konikveulen EENMALIG GEBRUIK

We zitten midden in het voorjaar en daarmee midden in de babyboom van de grote grazers in natuurgebieden. In deze bijdrage in onze serie over natuurlijke begrazing zoomen we in op de geboortes van veulens en kalveren en wat er..


Lees verder 10 mei 2020   3 jaar oud
Past, present and future of European nature EENMALIG GEBRUIK

ARK Natuurontwikkeling staat voor natuur die zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Onze ambitie is om nieuwe natuurgebieden te ontwikkelen met een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren. ARK'er Jeroen Helmer maakte een..


Lees verder 29 april 2020   3 jaar oud

Drie wisentstieren uit het Kraansvlak zijn eind maart gezond aangekomen in hun nieuwe omgeving. Twee dieren zijn verhuisd naar een natuurgebied in Tsjechië en een derde stier is na een kort transport aangekomen in de provincie..


Lees verder 28 april 2020   3 jaar oud
Konikpaarden en publiek op de Landtong Rozenburg in het Rotterdamse havengebied. EENMALIG GEBRUIK

In steeds meer Nederlandse natuurgebieden tref je in het wild levende runderen en paarden aan. Het ontmoeten van zo’n kudde grazers is voor veel mensen een mooie belevenis. Deze dieren vragen wel om andere omgangsvormen dan..


Lees verder 26 april 2020   4 jaar oud
Heckrunderen bij het kadaver van een kuddegenoot. EENMALIG GEBRUIK

Grazers als paarden, runderen en wisenten zijn sociale dieren. Ze leven in kuddeverband met sterke familiebanden en een duidelijke hiërarchie. Als mensen nemen we afscheid en rouwen we om het verlies van een dierbare of naaste. In..


Lees verder 12 april 2020   4 jaar oud
Met hun beitelvormige snijtanden knagen bevers complete bomen om. EENMALIG GEBRUIK

Veel natuur in Nederland wordt begraasd en dan denken we meteen aan schapen, runderen, paarden, herten, wilde zwijnen of zelfs wisenten of waterbuffels. Maar in het water huist nog een grazer en wel een die een enorme invloed..


Lees verder 29 maart 2020   4 jaar oud
Tauroskalfjes

Al veertig jaar worden in Nederland runderen en paarden ingezet bij het natuurbeheer. Hiervoor zijn robuuste rassen nodig die het hele jaar door in de natuur kunnen overleven. Dit deel van de serie over natuurlijke begrazing in..


Lees verder 1 maart 2020   4 jaar oud

Archief