Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 10 van 73 - 725 Resultaten

Koppeltje kleine mantelmeeuwen waarvan de vrouw een blauwe kleurring met witte inscriptie draagt

Vogels zijn niet meer anoniem zodra ze voor onderzoeksdoeleinden een gekleurde ring om hun poot krijgen. Door de kleurringen zijn ze individueel te herkennen: leuk voor waarnemers en belangrijk voor onderzoekers. Het wordt voor..


Lees verder 14 mei 2021   2 jaar oud
Koolmees voor nestkast

Grote kans dat de mees in je nestkastje net het eerste ei heeft gelegd. Vorig jaar legde de gemiddelde Nederlandse koolmees op 17 april haar eerste ei. Dat blijkt uit één van de grootste jaarlijkse bevolkingsonderzoeken onder..


Lees verder 23 april 2021   3 jaar oud
Grote bonte specht

Jaarlijks zet Sovon alle gegevens van de broedvogels in ons land weer op een rij. Op basis van tellingen van meer dan drieduizend vrijwilligers is het mogelijk om van 197 soorten de aantalsontwikkeling op een rij te zetten. En nog..


Lees verder 28 maart 2021   3 jaar oud
Zeetrektellers kijken over zee op Schiermonnikoog

Urenlang door de telescoop naar de horizon turen. Van Westkapelle tot aan Schiermonnikoog. Op stormachtige herfstdagen en grijze winterochtenden zien fanatieke vogeltellers honderden tot soms duizenden zeevogels voorbij vliegen...


Lees verder 12 maart 2021   3 jaar oud
Dode houtsnip in de sneeuw

Tijdens de recente vorstperiode veranderde Nederland in een witte wereld. Die week waren er – niet geheel onverwacht – veel waarnemingen van op drift geraakte Houtsnippen...


Lees verder 26 februari 2021   3 jaar oud
Patrijzen in de sneeuw

De koudegolf die Nederland in zijn greep houdt, bezorgt vogels een spannende tijd. Sommige verplaatsen zich koortsachtig, op zoek naar open plekken zonder sneeuw. Voor andere soorten is dat geen optie. Vogels die hun voedsel van..


Lees verder 14 februari 2021   3 jaar oud
Bruine kiekendief man vliegend boven akker, Rhoon, ZH, 15april2020

Het Buijtenland van Rhoon is een poldergebied van ongeveer zeshonderd hectare onder de rook van Rotterdam. Hier moeten natuur, landbouw en recreatie in de toekomst hand in hand gaan. De hoop is dat verschillende vogelsoorten zich..


Lees verder 31 januari 2021   3 jaar oud
Brandganzen in januari op Terschelling

Nederland is met bijna 5,5 miljoen overwinterende watervogels een van de belangrijkste watervogellanden langs de Oost-Atlantische trekroute. Dat blijkt uit de jaarlijkse midwintertelling die in het weekend van 16 en 17 januari..


Lees verder 15 januari 2021   3 jaar oud
blauwe reiger op ijs

De welbekende blauwe reiger is vooral een standvogel. Mocht er een koude winter komen, dan moet hij het dus hier zien te rooien. Uit verschillende tellingen van Sovon-vrijwilligers blijkt dat echt winterweer nogal wat gevolgen..


Lees verder 18 december 2020   3 jaar oud
Enthousiaste en jonge tellers in Moldavië, waar het veldwerk voor de atlashet begin van een nieuwe generatie vogelaars inluidde.

Er gingen zo’n 120.000 vogelaars voor het veld in, van de Azoren tot aan de Oeral. Met één doel: na zo’n dertig jaar een nieuw overzicht krijgen van alle broedvogels van heel Europa. De resultaten zijn samengevat in de nieuwe..


Lees verder 4 december 2020   3 jaar oud

Archief