Eikenprocessierups

Eikenprocessierups domineerde de top 25 meest gelezen berichten in 2019

Nature Today
5-JAN-2020 - Anderhalf miljoen mensen kwamen in 2019 op Nature Today, een record. De eikenprocessierups was veruit het populairste onderwerp in 2019. De helft van de 25 meest gelezen berichten ging over de eikenprocessierups. Ook de paling, stalmuursluiper, stikstof, en hyalommateek trokken veel aandacht. We begonnen in 2019 met de bouw van Nature Today Go. Komend voorjaar verschijnt de eerste versie.

In 2019 publiceerden de bij Nature Today betrokken organisaties ruim 800 natuurberichten. Deze berichten werden in totaal 3,3 miljoen keer gelezen door anderhalf miljoen mensen. Dit waren 85 procent meer bezoekers dan het vorige recordjaar 2018. De bezoekers kwamen uit 213 landen. Alle bezoekers bij elkaar hebben in 2019 bijna 21 jaar besteed aan het lezen van de natuurberichten. We beschouwen dit en de vele positieve reacties op de berichten als een mooi compliment aan de vele auteurs van al deze berichten. Het motiveert ze om ook komend jaar weer interessante natuurberichten te schrijven.

In 2019 is een groot aantal organisaties partner geworden van Nature Today. Dit zijn: Dutch Caribbean Nature Alliance, Wageningen Marine Research, de Bosgroepen, Naturalis Biodiversity Center, Provincie Utrecht, Provincie Overijssel, PWN, Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer. Een volledig overzicht van alle partners staat hier.

Top 25 meest gelezen berichten

Hieronder staat de top 25 van meest gelezen natuurberichten in 2019. Twaalf van de berichten hadden betrekking op de eikenprocessierups. Negen berichten uit de top 25 zijn in voorgaande jaren gepubliceerd. Naast de ruim 800 natuurberichten van dit jaar zijn nog 6500 natuurberichten uit voorgaande jaren gelezen. Het laat zien dat de inmiddels 11 jaar aan natuurberichten een mooie bron aan natuurinformatie biedt die veel gelezen wordt.

1

Wat te doen bij gezondheidsklachten door brandharen van de eikenprocessierups?

2

Let op: overlastseizoen eikenprocessierupsen begonnen, nesten uit bomen gewaaid

3

Paling in de prijzen bij de Postcode Loterij

4

Stalmuursluiper bijt man in eikel

5

Vijf vragen en antwoorden over de stikstofproblematiek

6

85% minder eikenprocessierupsnesten door stimuleren biodiversiteit

7

Maak kennis met de hyalommateek, de reuzenteek

8

Sint-Jacobsvlinder waarschuwt voor giftigheid

9

Top 10 insecten in huis

10

Opnieuw natuurlijke vijand eikenprocessierups ontdekt

11

Miljoenen vogels boven Nederland

12

Wat vinden wespen niet lekker ruiken?

13

Bewijs dat koolmezen eikenprocessierupsen uit nesten eten

14

Is het een salamander of een hagedis?

15

Waarom bevriezen vogelpoten niet?

16

Volwassen reuzenteek zeer waarschijnlijk nu ook in Nederland

17

Eerste vlinders vliegen uit, naderend einde van het eikenprocessierupsseizoen

18

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups ook tweede jaar zeer succesvol

19

Boktorren gedemoniseerd

20

Voor eerst op film: Koolmees voert processierups aan jongen

21

Kennisplatform Processierups start met Processierups.nu: Meer dan 100 FAQs op een rij

22

Natuurlijke beheersing van eikenprocessierups

23

Ook kauwen hebben eikenprocessierupsen ontdekt

24

Filmbeelden bevestigen: jonge wolven op de Veluwe

25

Dennenprocessierups komt steeds dichter bij Nederland: hoe herken je de levensstadia?

Nature Today Go in voorjaar 2020 beschikbaar

In 2019 zijn we gestart met de ontwikkeling van Nature Today Go. Komend voorjaar zullen we de eerste versie lanceren. Met Nature Today Go kun je overal in Nederland zien welke dieren en planten je daar op dat moment tegen kunt komen, hoe je ze kunt herkennen, welke natuuractiviteiten er in de buurt te doen zijn, hoe de kwaliteit van de omgeving ervoor staat en hoe je gezondheidsrisico’s kunt beperken (bijvoorbeeld teken). Uiteraard zullen in Nature Today Go ook alle natuurberichten te lezen zijn.

In het voorjaar van 2020 komt Nature Today Go beschikbaar

Honderden mensen steunen Nature Today Go met donatie

Met Nature Today Go willen we nog veel meer mensen activeren om de natuur te steunen door ze te laten zien hoe mooi, interessant, divers en belangrijk onze directe omgeving eigenlijk is. We merken dat er veel enthousiasme is voor onze plannen met Nature Today Go. Dat blijkt ook uit de bijna 500 donaties via onze Crowdfunding actie. We zitten met bijna 31 duizend euro al ruim boven het streefbedrag van 25 duizend euro. Een donatie doen kan nog steeds, met meer budget kunnen we de eerste versie nog mooier maken. Bij een donatie van 50 euro of meer krijg je de komende maanden de mogelijkheid om de eerste versie te testen.

We danken ook de organisaties die Nature Today Go financieel  steunen: Provincie Gelderland, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Triodos Foundation, Sight Landscaping, Vivara, Brabant Water, RIVM en Wageningen University & Research.

We kijken uit naar wat 2020 allemaal aan ontwikkelingen in de natuur gaat brengen. We wensen jullie namens alle betrokkenen een natuurrijk 2020 toe.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, Nature Today
Foto’s: Arnold van Vliet (leadfoto: eikenprocessierupsen)