Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 7 van 78 - 778 Resultaten

Dit weekend werden er zoals vanouds weer Zwartwitte bokaalkluifzwammen in de Staatsbossen van Schoorl aangetroffen. De afgelopen drie jaar waren voor deze soort bedroevend slecht, dus onze vondst was een ware opkikker. Het gebied..


Lees verder 5 april 2023   1 jaar oud
Lecanora muralis

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 26 maart 2023   1 jaar oud

Het weer en het jaargetijde zorgen momenteel voor een flink aantal waarnemingen van echte voorjaarssoorten. Langs een pad in het Dr. Jac. P. Thijssepark te Amstelveen werd mooie groep Anemonenbekerzwammen gezien. Deze..


Lees verder 22 maart 2023   1 jaar oud
Cedergrondbekerzwam - primair

De cedergrondbekerzwam is een echte maartpaddenstoel. Bij ons is het een cultuurvolger, want deze soort groeit bij ceders. Die komen hier van nature niet voor en je vindt deze paddenstoel dan ook bijna uitsluitend in tuinen,..


Lees verder 20 maart 2023   1 jaar oud

In het bos van het Geestmerambacht bij de gemeente Dijk en Waard werden de afgelopen dagen door kenners opvallend veel schijfzwammen waargenomen op afgevallen takken. Enkele soorten kunnen namelijk ook in de winter worden..


Lees verder 15 maart 2023   1 jaar oud
Boom met verschillende korstmossen

Het zal je maar overkomen. Je staat langs de kant van de weg te turen naar de schors van een mooie boom. Op de schors groeit een kleurenpallet van gele, groene en grijze korstmossen. Je zou voor minder stoppen om dit schouwspel te..


Lees verder 12 maart 2023   1 jaar oud

De laatste decennia neemt de fraaie Roodgerande houtzwam sterk toe, ondanks de lange zomerse droogteperiodes van de laatste jaren. In 1989 stond deze soort nog als bedreigd op de Rode Lijst, nu is het een algemeen voorkomende..


Lees verder 8 maart 2023   1 jaar oud

Regenachtig, enige graden boven nul, maar ’s nachts wel vorstvrij. Het weer van vorige week was ideaal voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen in de winter. We togen op pad en inderdaad vonden we flink wat soorten, meestal..


Lees verder 1 maart 2023   1 jaar oud

De Vliegenzwam was de paddenstoel van het jaar 2022. De publieksinventarisatie van de Nederlandse Mycologische Vereniging was een groot succes. Tienduizenden waarneming zijn doorgegeven, en ook aan de prijsvraag ‘Wie vindt de..


Lees verder 15 februari 2023   1 jaar oud
Harige manteltruffel

Tijdens een paddenstoeleninventarisatie in natuurgebied het Roderveld te Rossum (OV) werden de volgende nieuwe paddenstoelsoorten voor Nederland gevonden: Pezoloma cilliiferum en Pachyphlodes melanoxanthus. Daarnaast werden er in..


Lees verder 9 februari 2023   1 jaar oud

Archief