Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 14 van 67 - 666 Resultaten

De Blauwe korstzwam stond in 1989 nog aangegeven in de categorie 'Bedreigd' op de Rode Lijst. Tegenwoordig is hij minder zeldzaam en staat hij in de categorie 'Kwetsbaar'. Vooral de laatste vier jaar is de Blauwe korstzwam..


Lees verder 3 februari 2022   2 jaar oud
De Japanse duizendknoop maakt gebruik van het beschikbare licht en breidt zich hier snel uit.

Er verschijnen regelmatig zorgwekkende berichten over de negatieve impact van Aziatische duizendknopen. Begrijpelijk, want deze invasieve exoten richten grote schade aan. Onder andere in bos- en natuurgebieden, waar de woekeraars..


Lees verder 1 februari 2022   2 jaar oud

Het recente massale aanspoelen van de Halfgeknotte strandschelp bij Hoek van Holland was aanleiding het voorkomen van deze belangrijke soort te analyseren. Monitoring van aangespoelde exemplaren laat goed zien hoe onze kustnabije..


Lees verder 23 januari 2022   2 jaar oud
Mooi donker verkleurde walviswervel van de Neeltje Jans

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Deze gratis publieksdienst blikt terug op de natuurvragen van het afgelopen jaar met een..


Lees verder 15 januari 2022   2 jaar oud
Meerlijnige hamerhoofdplatworm (Diversibipalium multilineatum)

In mei, oktober en december 2021 trof Lonneke Klein-Aarts wormen met een opvallende gele kleur en driehoekige kop aan onder plantenpotjes in haar volkstuin in Aagtdorp. Het bleek de meerlijnige hamerhoofdplatworm te zijn, een..


Lees verder 8 januari 2022   2 jaar oud
Snoek en zonnebaars

Onder het wateroppervlak van onze wetlands bevinden zich bijzondere biotopen met een geheel eigen dynamiek. Complexe ecosystemen, die door allerlei factoren kwetsbaar kunnen zijn en veerkracht missen. Hierdoor krijgen exoten zoals..


Lees verder 4 januari 2022   2 jaar oud
Rode schorpioenmier

In Nederland komen twee soorten schorpioenmieren voor: de rode en de oranje. Beide zijn zeldzaam en via menselijk transport hier terechtgekomen. Sinds kort worden van beide soorten bruidsvluchten gezien. Van de rode schorpioenmier..


Lees verder 3 januari 2022   2 jaar oud
Het eerste verzamelde meerkoetnest in Vijfsluizen door hoogleraar Barbara Gravendeel van Naturalis Biodiversity Center en senior adviseur ecologie Vincent Nederpel van Heijmans voor onderzoek naar het effect van zwerfafval.

Bouwbedrijf Heijmans en Naturalis Biodiversity Center slaan de handen ineen om gezamenlijk onderzoek te doen naar natuurinclusieve bouwtoepassingen. De samenwerking zal zich focussen op natuurinclusieve bouwmaatregelen die de..


Lees verder 25 december 2021   2 jaar oud
Groeiplaats zijdeplant

Het is een beetje zoals met de slang uit de Griekse mythologie: hak je een kop af, dan groeien er twee terug. Ook de zijdeplant gaat extra zijn best doen als je hem maait. Gelukkig lijkt bestrijding van deze invasieve exoot niet..


Lees verder 24 december 2021   2 jaar oud

De maanvis die afgelopen maandag aanspoelde op Ameland is inmiddels in een vriescel beland. Naturalismedewerkers hebben wat monsters genomen voor onderzoek. Het dier zal worden opgezet, en dat gaan we live delen met onze..


Lees verder 18 december 2021   2 jaar oud

Archief