Natuurberichten

Dossier: Vorst

Vorst kan grote invloed hebben op de overleving van planten en dieren, zowel positief als negatief. Hieronder de natuurberichten op Nature Today waarin de invloed van vorst aan bod komt.
Deel deze pagina

Pagina 4 van 6 - 59 Resultaten

Operatie IceBridge flight op 25 juli 2017

Het ijs op de noordpool wordt dunner en de bedekking neemt af. Een belangrijke vraag is of als het ijs verdwijnt het ook weer terug kan komen. Of moeten we rekening houden met een ijsvrije noordpool met wereldwijde gevolgen op het..


Lees verder 1 februari 2018   4 jaar oud
Dennenslijmkoppen

De Dennenslijmkop is een paddenstoel die pas laat in het najaar tevoorschijn komt. Meestal komen de eerste exemplaren pas na de eerste nachtvorst tevoorschijn. Zo laat in het jaar wordt er nog maar weinig naar paddenstoelen..


Lees verder 9 december 2015   6 jaar oud
Groenmonitorkaart van Nederland op 2 februari 2014

Door de aanhoudende zeer hoge temperaturen komen steeds meer sneeuwklokjes, gele kornoeljes en zwarte elzen in bloei en daarmee ontwikkelt de voorlente zich steeds verder. Door de paar koude dagen met lichte nachtvorst aan het..


Lees verder 9 februari 2014   8 jaar oud
Winterdonsvoetje

Tijdens een zoektocht naar echte winterpaddenstoelen werden zwavelkopjes, donsvoetjes, bekerzwammen, inktzwammen en zelfs een knolamaniet gevonden. Deze paddenstoelen horen normaal gesproken thuis in de herfst, maar worden..


Lees verder 22 januari 2014   8 jaar oud
CCA-SA licentie

Na temperaturen van +18 graden Celsius in de eerste week van maart zakte de temperatuur in de afgelopen week tot -13 graden. Het is te verwachten dat er net als vorig jaar veel vorstschade op zal treden bij vooral de tuinplanten...


Lees verder 16 maart 2013   9 jaar oud

De nachttemperaturen liggen weer boven het vriespunt. Dit zie je direct terug in de activiteit van de nachtvlinders. De afgelopen dagen zijn er al weer soorten gemeld via Telmee en Waarneming...


Lees verder 31 januari 2013   9 jaar oud

In een bevroren landschap lijkt het er misschien op dat het drinkwater ineens buiten bereik is. De nadruk ligt hierbij op lijkt, want nog steeds krijgen de dieren gemakkelijk voldoende vocht binnen. Grazers helpen zelfs andere..


Lees verder 24 januari 2013   9 jaar oud
Groenewierslak Jan. 2013

Tot vorig weekend werden op diverse plaatsen in het zuidelijke Grevelingenmeer nog duizenden Groene wierslakken door sportduikers aangetroffen. Met de uitzonderlijk warme start van de winter werden er ook groenwieren, zoals..


Lees verder 20 januari 2013   9 jaar oud
Klein hoefblad

Door de zeer hoge temperaturen sinds half december kwam de voorlente in de natuur al op gang. Van allerlei vroege voorjaarsbloeiers werden de eerste bloeiwaarnemingen gemeld bij Natuurkalender.nl. De komende vorstperiode kan een..


Lees verder 13 januari 2013   9 jaar oud

Het zijn er niet zoveel als in sommige zachte winters de afgelopen jaren, maar ook nu worden regelmatig atalanta’s gemeld. Blijkbaar kunnen ze ook een stevige vorstperiode overleven...


Lees verder 12 maart 2012   10 jaar oud

Archief