Natuurberichten

Pagina 134 van 1533 - 15329 Resultaten

De Cleveringsluizen scheiden de Waddenzee (links) van het Lauwersmeer (rechts). Via deze sluizen stort er jaarlijks meer dan 1000-miljard liter zoet water in zee.

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer nog de Lauwerszee. Toen is het met dijken en sluizen afgesloten van de Waddenzee. Met enorme negatieve gevolgen voor vegetatie, vissen en vogels. Nu bekijken de betrokken partijen samen hoe het..


Lees verder 17 mei 2023   11 mnd oud
grauwe gors

De intensieve landbouw heeft onomstotelijk geleid tot de afname van broedvogels in Europa. Dit blijkt uit nieuw onderzoek op basis van vogeltellingen die 37 jaar omspannen. Het betreft gegevens van 170 soorten, verzameld op meer..


Lees verder 17 mei 2023   11 mnd oud
Houtoogst in een Europees bos  (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

De energiecrisis heeft Europa de noodzaak laten zien om meer zelfvoorzienend te worden in grondstoffen. Ook hout is een belangrijke grondstof, bijvoorbeeld in de bouw, die voor een groot deel al uit de EU zelf komt. De vraag..


Lees verder 17 mei 2023   11 mnd oud
zachte ooievaarsbek

Slijkvliegen nu uit de modder en kleine, zachte, roze ooievaarsbekken. ..


Lees verder 17 mei 2023   11 mnd oud
Waterviolier boven en onder water, met de bladeren van een breedbladig fonteinkruid.

Met een beetje geluk heb je ze al zien bloeien boven het wateroppervlak: de witte tot bleeklila bloemen van Waterviolier. Deze waterplant groeit alleen in voedselarme en door kwelwater gevulde wateren. Het is een soort die een..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud
Illustratie Groene Oren

Vandaag start Staatsbosbeheer de derde reeks van de podcast Groene Oren. Opnieuw kruipen bekende acteurs in de huid van een plant of dier uit de Nederlandse natuur en laten zich als studiogast interviewen. In deze reeks zijn dat..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud
Koopmanspolder

Veel van de regen die afgelopen winter in ons land viel, is rap naar onze delta’s gestroomd waar het zoete water zich uiteindelijk met het zoute water van de Noordzee en de Waddenzee mengt. In het IJsselmeergebied liggen echter..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud
Ludwigia_grandiflora

Als invasieve exoten dominant worden, leiden ze tot verlies aan biodiversiteit. Een relevant voorbeeld hiervan zijn de waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) en de kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides). Beide soorten..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud
jonge eikelmuis

Mosnest met kleine eikelmuizen en ook braamsluiper is bosjeskruiper. ..


Lees verder 16 mei 2023   11 mnd oud
Phegeavlinders parend - primair

De Vlindervlucht door Nederland, die De Vlinderstichting ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag uitvoert, landt in mei in Noord-Brabant. Vorige week waren we te gast bij de natuurcamping Hartje Groen in Schaijk en we..


Lees verder 15 mei 2023   11 mnd oud

Archief