Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 11 van 45 - 447 Resultaten

Guppy's

Guppy’s die optrekken met meer soortgenoten hebben meer te eten. Bovendien geldt dat voor zowel vrouwtjes als mannetjes, terwijl vaak wordt aangenomen dat mannetjes helemaal niet zo sociaal zijn. Dit blijkt uit een uniek..


Lees verder 21 januari 2021   3 jaar oud
20201225_Elzen vol in bloei Ederveen Arnold van Vliet

Door de hoge temperaturen in november en december kwamen de eerste elzen en hazelaars al heel vroeg in bloei. Door het vochtige weer en de lage temperaturen sinds kerst is de pollenconcentratie laag gebleven. Dit is gunstig voor..


Lees verder 9 januari 2021   3 jaar oud
Bodemprofiel (treposol of zebrabodem) door diepploegen in Wüsting bij Oldenburg (Duitsland). Gemaakt door eenmalig tachtig centimeter diep te ploegen om de bodem te verbeteren

Nog nooit veranderden bodems zo snel als in de afgelopen vijfduizend jaar. Daar is vooral de mens en zijn landbouw verantwoordelijk voor. Dat ontdekte Marijn van der Meij tijdens zijn promotieonderzoek dat hij op 19 november 2020..


Lees verder 27 december 2020   3 jaar oud
Tuin

Er zijn sterke aanwijzingen dat contact met natuur goed is voor ons welbevinden. Maar wat is het verband tussen natuur in de woonomgeving en het welbevinden tijdens de coronapandemie? Studente Ralitsa Shentova van Wageningen..


Lees verder 21 december 2020   3 jaar oud
Hazelaar in bloei in Ede 16 december 2020

De eerste hazelaars staan nu al in bloei. Door de aanhoudend zeer hoge temperaturen zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen. Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten de komende weken dus rekening houden met..


Lees verder 17 december 2020   3 jaar oud
Sierkers Bennekom herfst 2020

De start van de herfstkleuring kwam dit jaar laat op gang door het uitblijven van lage minimumtemperaturen. Enkele koude nachten halverwege oktober zorgden echter voor een versnelling van de bladverkleuring. Daarna ging het snel,..


Lees verder 29 november 2020   3 jaar oud
Bladverkleuring Beuk

Verrassende nieuwe inzichten in fenologieland. Tot nu toe gingen we er van uit dat een warmere herfst resulteert in latere bladverkleuring en bladval. Dat zien we ook in Nederland gebeuren. Een studie in het wetenschappelijke..


Lees verder 28 november 2020   3 jaar oud
Bemonstering van de visgemeenschap met een zegen van 75 meter

Natuurherstel in de grote rivieren begint na ongeveer vijftien jaar zijn effectiviteit te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met Rijkswaterstaat naar de soortenrijkdom en..


Lees verder 27 oktober 2020   3 jaar oud
Eikels op grond Natuurlijk Fauna Advies Mts

Wilde zwijnen, eekhoorns en heel veel meer dieren hebben de komende maanden genoeg te eten op de Veluwe. Beuken en eiken hebben samen bijna vijf miljoen kilo aan eikels en beukennootjes geproduceerd. Het is heel bijzonder dat..


Lees verder 18 oktober 2020   3 jaar oud
Huissteekmug

Gisteren meldde het RIVM voor het eerst een infectie met het westnijlvirus bij een Nederlandse man. Vermoedelijk heeft de man het virus opgelopen na een muggenbeet in de omgeving van Utrecht. Eerder werden daar al besmette..


Lees verder 16 oktober 2020   3 jaar oud

Archief