Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 14 van 45 - 441 Resultaten

Kruipend exemplaar van de nieuwe landnaaktslak, gebaseerd op het grote lange mantelschild op de rug, mogelijk Drusia valencienni

Landslakken en droogte gaan niet goed samen. Maar hoe zit het dan met geïmporteerde zuidelijke slakken, die droogte gewend zijn? Kunnen die makkelijker bij ons 'aanslaan'? Misschien helpt een dit voorjaar in ons land ontdekte..


Lees verder 22 september 2019   4 jaar oud

De Japanse zeepbelslak is sinds 2018 bekend uit het Veerse Meer. Toen kwam deze exoot uitsluitend voor op een kleine locatie ten oosten van de jachthaven bij Wolphaartsdijk. Ruim een jaar later zijn de dieren weliswaar aan een..


Lees verder 25 augustus 2019   4 jaar oud
Gitzwarte giftige en zuurstofloze bodem Grevelingenmeer

Recente recordtemperaturen en werkzaamheden aan de spuisluis in de Grevelingendam hebben deze zomer er weer toe geleid dat door zuurstofgebrek ontelbare zeedieren in het Grevelingenmeer zijn doodgegaan. Door afwezigheid van..


Lees verder 11 augustus 2019   4 jaar oud
Vijgspons in Oosterschelde

Sportduikers hebben in de Oosterschelde complexen van de Vijgspons aangetroffen. Het zijn opmerkelijke waarnemingen omdat de soort zeer regelmatig op wrakken in de Noordzee wordt aangetroffen maar zich niet in de Oosterschelde..


Lees verder 28 juli 2019   4 jaar oud
Gemarmerde streepschelp in situ

Onlangs trof een sportduiker in het Grevelingenmeer een opvallend maar klein mosselachtig schelpdiertje aan. Het gaat om de Gemarmerde streepschelp, die zelden of nooit zo dicht onder de kust wordt aangetroffen. Deze soort heeft..


Lees verder 30 juni 2019   4 jaar oud

Wetenschappers hebben de West-Europese populaties van de Hemelsblauwe knotsslak onderzocht. Hun conclusie is dat er hier niet één, maar drie nauwverwante soorten zeenaaktslakken met een blauwe band op de cerata aanwezig zijn. Twee..


Lees verder 16 juni 2019   4 jaar oud

Recent is door sportduikers een levende Witte wenteltrap gevonden in de Oosterschelde. In de afgelopen twintig jaar is deze soort, duikend in de Oosterschelde, slechts twaalf keer gemeld bij Stichting ANEMOON. Het betreft dus een..


Lees verder 2 juni 2019   4 jaar oud

In Nederland leven meerdere schelpdieren uit de familie der dunschalen. De Glanzende dunschaal (Abra nitida) komt voor in de Noordzee in wat dieper water. Eind jaren 80 dook het dier ook op in ondieper water in het Deltagebied...


Lees verder 19 mei 2019   4 jaar oud

In de eerste lentemaand zijn er langs onze kust gewoonlijk veel druiven te vinden. Op het strand is dit een aankondiging van het begin van de lente. Bij Zeedruifjes moet je niet denken aan fruit en wijn, maar aan kleine kwallen.....


Lees verder 5 mei 2019   4 jaar oud

Een verkennende analyse van de duikwaarnemingen in de Zeeuwse wateren laat over de laatste 10 jaar een toename zien van de 'waaiergarnalen'. De volgende vragen doen zich voor: neemt alleen de Bonte waaiergarnaal toe, gaat het om..


Lees verder 21 april 2019   5 jaar oud

Archief