Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 12 van 287 - 2868 Resultaten

Filipijnse Tapijtschelpen

De Filipijnse tapijtschelp is in opkomst in de zoute Zeeuwse deltawateren. Deze exotische schelp, die van nature niet in Nederland voorkomt, verdringt mogelijk andere schelpdiersoorten zoals de kokkel, door concurrentie om voedsel..


Lees verder 4 september 2024   8 mnd oud
Scholeksters op dakrand

De elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam leidt dit jaar langs verschillende groene plekken door Rotterdam. Het thema van deze editie is ’Nature of Hope’. Het gaat over de manieren waarop architectuur..


Lees verder 3 september 2024   8 mnd oud
Observatie van het landschap samen met Berbers.

Afgelopen voorjaar reisde een team van onderzoekers voor twee weken naar een gebied in Oost-Marokko dat bekend staat als een belangrijk ‘stopovergebied’ voor doortrekkende grauwe kiekendieven. De expeditie was een herhaling van..


Lees verder 1 september 2024   8 mnd oud
Scholeksters op het dak

Van de naar schatting 30.000 tot 37.000 broedparen van de scholekster in Nederland, broedt tegenwoordig ongeveer 20 procent in stedelijk gebied. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2009, toen 4 procent van de populaties op..


Lees verder 29 augustus 2024   8 mnd oud

Steeds meer Nederlanders trekken eropuit om vogels te kijken, en geven online door wat ze hebben gespot. Uit cijfers die het ANP opvroeg bij Waarneming.nl blijkt dat het aantal gesignaleerde vogels is gestegen van 4,7 miljoen in..


Lees verder 27 augustus 2024   8 mnd oud
Kleine alken met voedsel voor de jongen in de krop. Ze voeren hun jongen in holen onder de stenen.  (eenmalig exclusief wmr)

Veel Arctische soorten slaan vet op als antivries en energie, waardoor ze voedzamer zijn voor hun predatoren dan soorten uit zuidelijkere wateren. Door klimaatverandering komen Atlantische soorten echter steeds vaker voor in de..


Lees verder 21 augustus 2024   8 mnd oud

Als het over de zomertortel gaat, is er meestal weinig hoopvols te melden. BirdLife bracht daar onlangs verandering in en wist een lichtpuntje te melden. Er lijkt zich enig herstel aan te dienen van een deelpopulatie, dankzij het..


Lees verder 20 augustus 2024   8 mnd oud
Janouk en Bram op soorten safari

Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om kinderen hier bewust van te maken presenteert Het Klokhuis de SoortSafari: een app om planten en dieren te verzamelen, gewoon in de buurt. De app is mede mogelijk..


Lees verder 17 augustus 2024   8 mnd oud
Boerenzwaluw

Bij een ongewoon voorval kan vergeten worden dat er ook rekening gehouden dient te worden met natuur. In Groningen werd begin augustus getoond dat dat gelukkig niet altijd zo is: natuur kan meegenomen worden in het actieplan en..


Lees verder 16 augustus 2024   8 mnd oud
Harm Dotinga van Vogelbescherming Nederland

Sinds 1 januari 2024 is de Wet natuurbescherming vervangen door de Omgevingswet. Wat betekent dit voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden? “Zelfs voor een jurist is het er allemaal niet eenvoudiger op geworden”, zegt..


Lees verder 13 augustus 2024   9 mnd oud

Archief