Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 8 van 287 - 2868 Resultaten

Verzamelen van wadpieren door Wageningen Marine Research in de Westerschelde, september 2023 (eenmalig exclusief wmr)

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Wageningen Marine Research de impact van chemische stoffen op het voedselweb van drie toppredatoren in de Westerschelde onderzocht: de visdief, de bruinvis en de zeehond. De resultaten tonen..


Lees verder 17 december 2024   4 mnd oud
Kleine zwanen

Wie in de afgelopen weken groepen overwinterende ganzen of kleine zwanen heeft bekeken zal opgevallen zijn dat vrijwel alleen volwassen vogels te zien zijn. Kleine zwaan, toendrarietgans, kolgans, brandgans en rotgans hebben in..


Lees verder 13 december 2024   5 mnd oud
Grutto jong

Staatssecretaris Rummenie van Natuur ziet grutto's fokken en uitzetten als één van de maatregelen om deze vogelsoort te redden. Dit schrijft hij in een brief aan de Kamer die woensdag 4 december in de Kamercommissie is besproken...


Lees verder 10 december 2024   5 mnd oud
Blauwe kiekendief

Het gaat al jarenlang bergafwaarts met de blauwe kiekendief in Nederland. Dit jaar waren er nog maar drie nesten, twee op Terschelling en een op Texel. Een zestal jongen uit deze nesten werd gezenderd, maar inmiddels zijn deze..


Lees verder 7 december 2024   5 mnd oud
Huismus op groen dak

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schrapt de afspraak dat bij nieuwbouw en grootschalige renovatie neststenen voor beschermde diersoorten als vogels en vleermuizen verplicht worden, zo werd bekend gemaakt...


Lees verder 3 december 2024   5 mnd oud
Kraanvogeljongen met oudervogel in het Fochteloërveen

De Nederlandse broedpopulatie van de kraanvogel groeit snel. In 2024 werden 70 paren waargenomen, waarvan er circa 53 een nest maakten. Mede dankzij het natte voorjaar brachten ze relatief veel jongen groot. Voor het netwerk van..


Lees verder 29 november 2024   5 mnd oud

Als we de veldleeuwerik in akkergebieden een impuls willen geven, is het telen van luzerne een uitstekend idee, maar dan moet er wel een bijpassend, ruimer maaischema worden aangehouden. Omdat dat consequenties heeft voor de..


Lees verder 29 november 2024   5 mnd oud
Poster aangeboden door Cassandra van Altena aan Hester Maij, voorzitter KAVB

Biodiversiteit en landbouw gaan niet altijd vanzelfsprekend samen, zo ook in de bollenteelt. Daar wil Living Lab B7 verandering in brengen. In een samenwerking tussen kennisinstellingen en lokale partijen werken zij aan het..


Lees verder 26 november 2024   5 mnd oud
Grutto jong

Nederland en alle andere EU-lidstaten liggen niet op koers om de doelen uit de Europese Biodiversiteitsstrategie voor 2030 te halen. Dit blijkt uit een nieuw rapport van BirdLife Europe. Vogelbescherming roept de Nederlandse..


Lees verder 26 november 2024   5 mnd oud
Trekroute van boomvalk Lex in het najaar van 2023 (rood), de overwintering (blauw) en het voorjaar van 2024 (zwart).

Al decennia neemt de boomvalk af in ons land en eigenlijk weten we niet goed waarom. Vanaf 2021 zijn in Limburg enkele boomvalken gezenderd en weten we meer over het landschapsgebruik van deze vogels. Het jaar 2024 bracht een..


Lees verder 20 november 2024   5 mnd oud

Archief