Natuurberichten

Categorie: Natuurbeleid

Pagina 4 van 109 - 1089 Resultaten

Kokerjuffer met plantendeeltjes

In 2024 scoorde de waterkwaliteit in Nederland gemiddeld een matige 6. Dat blijkt uit bijna 900 waarnemingen van burgerwetenschappers via ‘Waterdiertjes.nl’. De kokerjuffer, uitgeroepen tot waterdier van het jaar, werd..


Lees verder 5 maart 2025   2 mnd oud
rivierprik lead

De rivierprik trekt in het najaar en de winter vanuit de zee de rivieren op, om in zoet water te paaien. Een tocht met obstakels, want vrij optrekbaar is ons rivierensysteem allang niet meer. Samen met waterschap Vallei en Veluwe..


Lees verder 5 maart 2025   2 mnd oud
De boomkikker gaat niet door lange donkere tunnels. De faunapassage is daarom een belangrijke oplossing.

De gemeente Breda wil het laatste knelpunt in de provinciale ecologische verbindingszone Molenschotse heide-Princenbosch voor de boomkikker oplossen. Een deel van een viaduct over de A58 wordt daarvoor afgeschermd van de rijbaan..


Lees verder 27 februari 2025   2 mnd oud
Lampetra fluviatilis, Rivierprik

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de rivierprik, een wonderlijk waterwezen dat geen vis is, maar toch beschermd wordt door de Visserijwet. Zo kan de..


Lees verder 27 februari 2025   2 mnd oud

Ondanks de inspanningen om de natuur binnen Natura 2000-gebieden te beschermen, worden de instandhoudingsdoelstellingen er vaak nog niet gehaald. Een bredere blik die landgebruik en natuur beide een goede toekomst biedt is hard..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud

De provincie Noord-Brabant staat voor belangrijke uitdagingen, zoals het versterken van biodiversiteit, het bouwen van huizen en het besparen van energie. Gemeenten spelen een belangrijke, verbindende rol bij deze uitdagingen. De..


Lees verder 22 februari 2025   2 mnd oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud
In opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel , met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In het landelijk gebied is de herkenbaarheid van het Nederlandse landschap afgenomen door het verlies van erfgoedwaarden. Het Aanvalsplan Landschap herstelt de groenblauwe dooradering, een netwerk van natuurlijke elementen. Dit..


Lees verder 12 februari 2025   2 mnd oud
Kalkgraslandverbetering in het Geuldal

In Gulpen-Wittem bevindt zich overal in de ondergrond kalksteen. De plaatsen waar dit kalksteen aan de oppervlakte komt, vormen het leefgebied van bijzondere planten en insecten. Tenminste, als ze niet te voedselrijk worden en..


Lees verder 12 februari 2025   2 mnd oud
De Flora en Fauna Verkenner

Vanaf 11 februari zijn de gegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna openbaar. Kennis over flora en fauna helpt bij betere bescherming, maar het delen van kwetsbare vindplaatsen is soms lastig. Daarom gebeurt de..


Lees verder 11 februari 2025   2 mnd oud

Archief