Natuurberichten

Categorie: Natuurbeleid
Uitgever: Atlas Natuurlijk Kapitaal

Onze samenleving draait op natuurlijke hulpbronnen. De ondergrond levert drinkwater, wind levert energie, onze bodem produceert voedsel. Er is echter nog een wereld te winnen in de manier waarop we ons natuurlijk kapitaal benutten. Efficiënter, beter afgestemd en slimmer werken heeft grote voordelen voor bedrijven, burgers en overheden, zeker op de lange termijn. De natuur is bovendien een bron van inspiratie en kennis om de majeure uitdagingen van dit moment als verstedelijking en klimaatverandering duurzaam op te lossen. De Atlas Natuurlijk Kapitaal helpt daarbij.

Pagina 1 van 2 - 14 Resultaten

Snorzweegvlieg op braam

Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie een wetsvoorstel om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 te halveren. Dat is hard nodig, want de natuur lijdt onder het grootschalige gebruik van..


Lees verder 23 februari 2023   2 jaar oud

Drukdrainage helpt om bodemdaling en de CO2-uitstoot in veenweidegebieden te verminderen. Het RIVM voerde voor het veenweidegebied Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit. Wat levert de aanleg..


Lees verder 7 juli 2022   2 jaar oud
Dordwijkzone van boven

Hoe kan de Dordtse openbare ruimte een kwaliteitsimpuls ondergaan én plek bieden aan tienduizend extra woningen? De transformatie van de Dordwijkzone tot een Stadspark XXL, vol mogelijkheden voor natuur, recreatie en cultuur,..


Lees verder 13 mei 2021   3 jaar oud

Vegetatie slaat koolstof op, de ondergrond geeft ons drinkwater en onze bodem produceert voedsel. Dat is natuurlijk kapitaal. Hoe kunnen we informatie over natuurlijk kapitaal gebruiken in plan- en besluitvorming? Daarover spraken..


Lees verder 11 december 2020   4 jaar oud
Herfstpad tussen bomen

Bomen zijn de longen van de aarde. Ze nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. Waar staan in Nederland de meeste bomen en waar zijn nog kansen om meer bomen te plaatsen?..


Lees verder 3 oktober 2019   5 jaar oud

Op de GLOBE-dag op 4 april in het Haagse Museon maakten docenten uit het middelbaar onderwijs kennis met onderzoek doen volgens de modules in het GLOBE-programma. Ze keken naar het leven in de bodem en de diversiteit van..


Lees verder 18 april 2019   6 jaar oud

Op 7 februari 2019 berichtten wij op Nature Today over het buzzwoord circulaire economie, en wat we daar eigenlijk mee bedoelen. Vandaag onderzoeken we de relatie tussen circulaire economie en ons natuurlijk kapitaal. Welke..


Lees verder 21 februari 2019   6 jaar oud

De biodiversiteit in boerenland staat sterk onder druk. Dit geldt ook in de melkveehouderij. In juli 2017 lanceerden FrieslandCampina, Rabobank en Wereld Natuur Fonds de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij om melkveehouders te..


Lees verder 14 januari 2019   6 jaar oud

‘Heel Holland zakt’. De Nederlandse veenbodem door inklinking, de Waddenzeebodem door gas- en zoutwinning, maar ook de bodem van de grote rivieren in Nederland is dalende. Deze daling heeft gevolgen voor natuur, waterveiligheid,..


Lees verder 20 september 2018   6 jaar oud
Kinderdijk

Komend weekend vindt op 8 en 9 september de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Meer dan 4000 monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor iedereen. Dit jaar is het thema ‘In Europa’. De strijd tegen en omgang met het water..


Lees verder 6 september 2018   6 jaar oud

Archief