Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 117 van 121 - 1209 Resultaten

Gekroonde ringsprietslak met eisnoer

De eerste waarneming van de gekroonde ringsprietslak aan de Nederlandse kust stamt uit 1992. Pas sinds 1998 wordt deze fraaie en kleurrijke zeenaaktslak jaarlijks in kleine aantallen in de Oosterschelde aangetroffen. In de eerste..


Lees verder 31 mei 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

Op diverse plaatsen in het land hebben de eikenprocessierupsen zich voor de derde keer verveld en bereiken daarmee hun vierde larvale stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende microscopisch kleine brandharen ontwikkelen en..


Lees verder 17 mei 2009   15 jaar oud
Wikipedia, publiek domein

De eerste struiken van de gewone vlier staan in bloei. We verwachten de piek van de eerste vlier bloeiwaarnemingen komende week. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar en twee weken later dan in 2007. Vroeger bloeide de vlier pas..


Lees verder 10 mei 2009   15 jaar oud
Bonte vliegenvanger

Langzaam maar zeker keren de bonte vliegenvangers terug uit hun overwinteringsgebieden in West Afrika. Het gros lijkt iets later te zijn dan voorgaande jaren, terwijl de rupsenpiek vroeg is dit voorjaar. Zelfs wanneer de bonte..


Lees verder 5 mei 2009   15 jaar oud
kaasjeskruiddikkopje klein

In Zuid-Limburg is het kaasjeskruiddikkopje waargenomen, een soort die voor het laatst in 1953 in Nederland was gezien. Deze soort profiteert van de opwarming en was de afgelopen jaren al aan het oprukken in België en Duitsland...


Lees verder 4 mei 2009   15 jaar oud
Cabomba

De cambomba of waterwaaier is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De plant wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. In..


Lees verder 1 mei 2009   15 jaar oud
gewone pad

De winterachterstand in de natuur is dit voorjaar volledig ingehaald en in de extreem warme aprilmaand deels omgezet in een voorsprong. Bomen en kruiden bloeien uitbundiger maar korter en ruim twee weken vroeger dan normaal. Door..


Lees verder 29 april 2009   15 jaar oud
Bloei pinksterbloem detailopname. Foto: Joost uit ten Bogaard. Beschikbaar gesteld aan de Natuurkalender

Na de trage start van de natuur als gevolg van de koude winter trok de ontwikkeling van planten de afgelopen weken een flinke sprint. Inmiddels is de achterstand grotendeels ingelopen en ten opzichte van dertig jaar geleden ligt..


Lees verder 29 april 2009   15 jaar oud
Klepelklokje Meduse

Afgelopen winter meldde Stichting Anemoon diverse keren dat door de extreme winterperiode veel zeedieren in met name de Zeeuwse Delta extreem te lijden hebben gehad onder de langdurige lage watertemperatuur. Nu de lente zijn..


Lees verder 29 april 2009   15 jaar oud
Pimpelmees aan vetbol. This file is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 License

In april ging het ineens heel hard met de natuur. Alles liep in één keer uit en staat nu in bloei en blad. Naar verwachting gaat het voor een groot aantal vogelsoorten zelfs een beetje te hard...


Lees verder 29 april 2009   15 jaar oud

Archief