Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 2 van 121 - 1206 Resultaten

bladontplooiing eik

Door de recordwarme februari en de zeer warme maart tot nu toe verwachten we dat rond deze tijd de eerste zomereiken hun bladeren ontplooien. Dat zou recordvroeg zijn. De piek van de bladontplooiing zou dan al rond 7 april zijn...


Lees verder 21 maart 2024   1 maand oud
Berk komt al in bloei op 16 maart 2024

De uitzonderlijk hoge temperatuur in februari en maart zorgt voor een zeer vroege bloei van de berk. De eerste berken zijn al in bloei gezien. Met de verwachte aanhoudend zeer hoge temperatuur zou de berkenpollenconcentratie in de..


Lees verder 17 maart 2024   1 maand oud

Samen aan de slag om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Dat is het doel van de campagne de 'Week van de Groene Tuin’ die Milieu Centraal van 26 maart tot en met 1 april..


Lees verder 15 maart 2024   1 maand oud
Koraalverbleking

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de vijfde keer dat dit gebeurt sinds 2016. De huidige hittegolf onder water is het hevigst in het zuidelijke deel van het..


Lees verder 15 maart 2024   1 maand oud
Doe de Dommel

In het voorjaar van 2023 kregen inwoners van Bennekel in Eindhoven en het Gegraaf in Valkenswaard een brief. Een brief van rivier de Dommel met een belangrijke oproep: laten we samen vergroenen. Dat is goed voor de biodiversiteit..


Lees verder 14 maart 2024   1 maand oud
Rivieren-recreatie. brug bij Nijmegen

De gezamenlijke natuurorganisaties zijn diep teleurgesteld dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen. Het kabinet komt met dit besluit precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap..


Lees verder 14 maart 2024   1 maand oud
Rood dijkzonnetje (Blastenia crenularia) op graniet op de Markermeerdijk

Op de nieuwe Rode Lijst van bedreigde korstmossen staan veel soorten in een hogere bedreigingscategorie dan in de oude. Vijftien korstmossen die gebonden zijn aan natuursteen op dijken verloren veel leefgebied door de..


Lees verder 13 maart 2024   1 maand oud
aanwasboring lariks

Tijdens een recente houtmeetkundige inventarisatie stuitte bosbeheerder Robbin bij een aanwasboring in een Japanse lariks op duidelijke tekenen van droogtestress. De droge zomers van 2018 en 2019 hadden voor een flinke afname in..


Lees verder 12 maart 2024   1 maand oud
Berk bladontwikkeling met GrowApp vastgelegd

Het voorjaar van 2024 begint extreem vroeg. Om de ontwikkeling van dit bijzondere voorjaar goed in beeld vast te leggen organiseren Wageningen University en Stichting GLOBE Nederland de GrowApp timelapsecompetitie. De persoon die..


Lees verder 10 maart 2024   1 maand oud
Hung-An Tian conducting filtration of particulate organic carbon/nitrogen  in temperature control container onboard RV Araon

Het ijzer dat de wateren rond Antarctica vruchtbaar maakt, komt vooral uit de diepe, opwellende wateren en de bodems aldaar. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van NIOZ marien biogeochemicus Hung-An Tian in de Amundsen Zee en..


Lees verder 8 maart 2024   1 maand oud

Archief