Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 3 van 121 - 1206 Resultaten

Vrouwtjesteek met natuurlijke achtergrond

Februari was recordwarm. Door de hoge temperaturen zijn ook teken actief geworden. Van de mensen die wekelijks via Tekenradar.nl doorgeven of ze een tekenbeet hebben opgelopen, liep 2 tot 3 procent een tekenbeet op. Er zijn ook al..


Lees verder 1 maart 2024   2 mnd oud
Tjisse van der Heide

Hoogleraar kustecologie en NIOZ-onderzoeker Tjisse van der Heide ontvangt een prestigieuze Vici-beurs voor zijn onderzoek naar herstel van kustecosystemen. Dat heeft NWO vandaag bekendgemaakt. Van der Heide ontvangt een beurs van..


Lees verder 29 februari 2024   2 mnd oud
Olie op de stranden van Bonaire

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen, het zeegras, de mangroven en dus ook..


Lees verder 29 februari 2024   2 mnd oud
Taking water samples from the erosion experiment in the Oosterschelde. In the photo Alena di Primio and Dunia Rios-Yunes.

Als stormen in de toekomst sterker worden door het veranderende klimaat, kan er tijdelijk meer stikstof vrijkomen uit de bodem van getijdegebieden in de Ooster- en Westerschelde. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien..


Lees verder 22 februari 2024   2 mnd oud
Grutto's

Grutto, veldleeuwerik en torenvalk: zomaar drie karakteristieke vogelsoorten van het Nederlandse landschap. Met het concept Basiskwaliteit Natuur brengt Vogelbescherming in kaart hoe de situatie van deze en andere kwetsbare vogels..


Lees verder 20 februari 2024   2 mnd oud
Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   2 mnd oud

Tropische regenbossen zoals de Amazone en het Atlantische Woud in Brazilië herbergen een schat aan biodiversiteit, maar naderen wereldwijd een kantelpunt. Nieuwe studies voorspellen een drastische achteruitgang van de bossen, die..


Lees verder 17 februari 2024   2 mnd oud
Video still of a cold-water coral reefs taken

Koralen komen veelvuldig voor in het koude en donkere water van de diepzee. Daar zijn ze op zoek naar eten, waarbij ze steeds hogere bergen bouwen om dichter bij voedselbronnen te komen. Maar daarbij kunnen ze zichzelf wel..


Lees verder 14 februari 2024   2 mnd oud
Milou Arts diving on the less degraded reef on the neighbouring atoll Tikehau, French Polynesia

Koraal dat wordt blootgesteld aan hogere temperaturen laat meer en ander organisch materiaal los in het zeewater. Het koraal voedt daarmee ongewenste bacteriën. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien biologe Milou Arts van..


Lees verder 13 februari 2024   2 mnd oud
Stadsboom met korstmossen in Amsterdam

Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen..


Lees verder 12 februari 2024   2 mnd oud

Archief