Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 4 van 121 - 1206 Resultaten

Gele kornoelje

Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus. Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder. Ook de elzen zijn de afgelopen dagen op grote schaal in bloei..


Lees verder 11 februari 2024   2 mnd oud
De belangrijkste mitigerende maatregelen bij klimaatverandering op riviernatuur

Door de vele neerslag was 2023 het natste jaar ooit. Met als gevolg afgelopen winter hoogwater op beken en rivieren. We weten al langer dat klimaatverandering veel invloed heeft op de waterafvoer in onze rivieren. Vooral het..


Lees verder 8 februari 2024   2 mnd oud
De aangelegde kades houden het regenwater zoveel mogelijk in het gebied. De buffers aan de rand van het gebied zorgen voor tegendruk in het grondwater.

Dankzij de vele regen van de afgelopen maanden staat er eindelijk weer genoeg water in de Peel. Nu kunnen de in de afgelopen jaren genomen maatregelen in dit hoogveengebied zich bewijzen. “We hebben veel werk verzet om ervoor te..


Lees verder 2 februari 2024   3 mnd oud
Geologische lagen op de vindplaats in Centraal-Azië

Een toename van broeikasgassen in de atmosfeer leidde 56 miljoen jaar geleden abrupt tot een natter Centraal-Azië met meer plantengroei. Dat staat in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience van onder..


Lees verder 29 januari 2024   3 mnd oud
Kennisspecial - primair

Ben je tussen de 16 en 30 jaar oud en wil je meer weten over de natuur? Doe dan mee met de gratis Kennisspecial ‘Soorten herkennen en beschermen’ en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan..


Lees verder 27 januari 2024   3 mnd oud
Amerikaanse droogbloem lead

In de Bredase wijk Geeren-Noord vonden floristen maar liefst vijf soorten droogbloemen, waaronder de uitheemse Zilver-, Amerikaanse en Sikkeldroogbloem. Hiermee staat Breda aan de wieg van een 'droogbloemenopmars' die de rest van..


Lees verder 26 januari 2024   3 mnd oud

Goed nieuws voor scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk willen inrichten: vanaf 1 mei 2024 kunnen zij een aanvraag doen via de regeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’. Provincie Noord-Brabant,..


Lees verder 24 januari 2024   3 mnd oud
Pad over dijkje door natuurgebied

Arjan de Vries is beheerder van een stukje natuur langs de Rijn in Gelderland. Hij kocht het in 2016, waarna hij ook lid werd van de Bosgroep. Het gebied bestaat uit verschillende typen natte natuur: rivier, dynamisch moeras en..


Lees verder 16 januari 2024   3 mnd oud
He-Bo Peng is observing the birds

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar een niet-destructieve vorm van aquacultuur wordt bedreven, gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. "Het kweken van schelpdieren moet je zeker niet zien..


Lees verder 9 januari 2024   3 mnd oud
DCNA symp lead

Tijdens het recente Nature-Based Solutions for Ecosystem Restoration Symposium presenteerde Arno Verhoeven een aantal voorbeelden van de Nederlandse Cariben. Van door de gemeenschap aangestuurde inspanningen op Sint Eustatius tot..


Lees verder 6 januari 2024   3 mnd oud

Archief