Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 8 van 35 - 347 Resultaten

In De Groote Heide in Noord-Brabant is onderzoek uitgevoerd naar de invloed van de COVID-19-lockdowns en droge jaren op de stikstofhuishouding van droge heide. Door de lockdowns werd de uitstoot van stikstofoxiden verlaagd...


Lees verder 23 november 2022   1 jaar oud
Bodemonderzoek Gelderland bos

Door stikstof en droogte verzuren onze bossen. Er is veel te doen over de gevolgen, waaronder boomsterfte en de achteruitgang van bodemleven. Het probleem van verzuring verschilt per type bosgroeiplaats. Met name in bossen op..


Lees verder 22 november 2022   1 jaar oud
Kalkrozijnenmos

Stadsnatuur staat steeds meer in de belangstelling. Afgelopen week nam de gemeente Leiden zelfs een motie aan om stoepplanten meer te ontzien. Hulde! Tussen straatstenen en stoeptegels groeit van alles, en verrassend genoeg is ook..


Lees verder 20 november 2022   1 jaar oud
Geul

De klimaattop in Egypte is bijna afgelopen. De urgentie is groot. Klimaatverandering zorgt op steeds grotere schaal voor rampen die een enorme impact hebben op de levens van mens en dier. Maar er is hoop. De natuur biedt..


Lees verder 18 november 2022   1 jaar oud
Boletus aereus. Bronskleurig eekhoorntjesbrood

Ectomycorrhizavormers en strooiselafbrekers zijn paddenstoelen die van groot belang zijn voor de vitaliteit van bossen. Stikstofdepositie heeft op beide categorieën paddenstoelen een negatief effect. Doordat stikstof nog lange..


Lees verder 16 november 2022   1 jaar oud

De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert op maandag 7 november een online lezing over brandplekpaddenstoelen. Dit is een uiterst mysterieuze groep paddenstoelen die in grote getale kunnen verschijnen na een..


Lees verder 4 november 2022   1 jaar oud
Klaprooswasplaat

Ze zijn zeldzaam, ze hebben felle glanzende kleuren en fantasieprikkelende namen als puntmutswasplaat of papegaaizwammetje. In het enige wasplatenreservaat dat Nederland rijk is – de Friese Rotstergaaster wallen – zijn in goede..


Lees verder 2 november 2022   1 jaar oud
In augustus 2021 vernietigden bosbranden duizenden hectares bosgebied in Provence-Alpes-Côte d'Azur in Frankrijk.

Na elke ramp is er veel aandacht voor het redden en verzorgen van dieren. Maar die interesse is allang weer weg tegen de tijd dat de volgende ramp toeslaat. Stel dat we nadenken over het redden van dieren voordat ze worden..


Lees verder 22 oktober 2022   1 jaar oud

Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar...


Lees verder 18 oktober 2022   1 jaar oud
gehakkelde aurelia - primair

Weet u nog? Vorig jaar in september en begin oktober wemelde het van de vlinders. Er waren vooral veel atalanta’s, maar ook veel dagpauwogen aanwezig. De dagpauwoog had toen een grote extra generatie. Groot contrast met nu, want..


Lees verder 13 oktober 2022   1 jaar oud

Archief