Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 40 van 90 - 897 Resultaten

Hoewel de meeste vlinders nu als ei, rups, pop of vlinder in overwintering zijn, zijn er ook soorten die actief blijven zolang het niet al te hard vriest. Zwartvlekwinteruil en wachtervlinder zijn hier twee voorbeelden van. Deze..


Lees verder 14 november 2019   4 jaar oud
Bruine kikker

De winter staat voor de deur en voordat de vorst invalt heeft uw tuinvijver nog even een opknapbeurt nodig. Omdat de bodem vaak bedekt is met dikke slib- en bladlagen lopen de in de vijver overwinterende kikkers en salamanders het..


Lees verder 6 november 2019   4 jaar oud

Het aantal voedselbossen in Nederland neemt toe. Voedselbossen combineren landbouw met natuur, en dragen zo bij aan de biodiversiteit. Er worden echter veel uitheemse soorten uitgeplant. Welke risico’s brengt dat met zich mee? ..


Lees verder 5 november 2019   4 jaar oud

Roze stinkzwammen zijn niet echt zeldzaam, maar als ze in zeer grote aantallen worden gevonden is dat wel degelijk bijzonder. In Wesepe, even ten noorden van Deventer, werden er vele honderden aangetroffen op een wel heel..


Lees verder 24 oktober 2019   4 jaar oud
Moseik 3 okt 2018 en 4 okt 2019

Met de GrowApp timelapse-video’s wordt duidelijk dat de herfst van 2019 later dan de voorgaande twee jaar op gang komt. De herfstkleuring begint wel eerder dan in het zeer late 2016. De komende dagen en weken verkleurt Nederland...


Lees verder 7 oktober 2019   4 jaar oud
atalanta klimop - primair

Er zijn mensen die een hekel hebben aan klimop en vinden dat deze veel te veel wordt gebruikt in tuinen en openbaar groen. Insecten zijn er echter groot fan van, want zo laat in het jaar is er niet veel nectar en stuifmeel te..


Lees verder 7 oktober 2019   4 jaar oud
Fluweelmijt

Welke belangrijke bodemdieren leven er ongezien in je eigen tuin? Of in het park om de hoek, op het balkon, groene dak en schoolplein? Ga op bodemdierensafari tijdens de speciale 5e editie van de Bodemdierendagen. Van donderdag 26..


Lees verder 26 september 2019   4 jaar oud
Egel EENMALIG GEBRUIK

Vorig weekend vond een succesvolle tiende editie van het Egelweekend plaats. Een recordaantal van 2088 egels werden geteld: 1385 in tuinen en 703 daarbuiten. De meeste waarnemingen kwamen uit Friesland. Het recordaantal betekent..


Lees verder 26 september 2019   4 jaar oud

Buiten slapen is niet erg behaaglijk in de herfst en winter. Vogels nemen hun maatregelen om dat te verdragen, maar wij kunnen ze een handje helpen door nu nestkasten schoon te maken of een nieuwe op te hangen...


Lees verder 17 september 2019   4 jaar oud
klein geaderd witje - primair

We zien dit jaar opvallende verschillen in het voorkomen van de vier soorten ‘witte’ koolwitjes in Nederland. De hete en droge zomer van vorig jaar pakte voor het klein geaderd witje negatief uit, terwijl groot koolwitje en klein..


Lees verder 16 september 2019   4 jaar oud

Archief