Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 33 van 67 - 667 Resultaten

Grote waternavel

Nu het voorjaar haar intrede doet, is het hoog tijd om uit te kijken naar Grote waternavel. Deze invasieve waterplant kan zich na een reeks milde winters sterk uitbreiden. Maar de combinatie winterse vrieskou en lage waterstanden..


Lees verder 27 maart 2018   6 jaar oud

Alle bekende mierengegevens zijn bij elkaar gebracht in een verspreidingsatlas die vandaag uitkomt. De vorige mierenatlas stamde uit 2004 en er zijn veel nieuwigheden te melden. Er zijn bijvoorbeeld sindsdien elf nieuwe soorten..


Lees verder 17 maart 2018   6 jaar oud
Leiden grofvuilvissen

Bewoners van de Leidse Havenwijk inventariseren al jarenlang hun grachten op vissen. Ruim 50 vrijwilligers voerden honderden inventarisaties uit en brachten, soms met behulp van bijzondere methoden, 17 vissoorten aan het licht. Ze..


Lees verder 7 maart 2018   6 jaar oud
Groeiplaats van Yucca in Kraansvlak

Yucca is in Nederland een populaire kamer- en tuinplant. Recent verwildert hij in de natuur en ontwikkelt zich mogelijk tot een invasieve exoot. Onlangs is bij Zandvoort een verwilderde populatie Yucca’s gevonden. ..


Lees verder 27 februari 2018   6 jaar oud
Rode-kornoeljegaatjesmaker

De kleine kornoeljegaatjesmaker is een mineerder die bekend is van zowel de inheemse rode kornoelje als aangeplante gele kornoelje. Volgens recent onderzoek, gepubliceerd in Nota Lepidopterologica, blijkt deze uit twee..


Lees verder 5 februari 2018   6 jaar oud
Rivierdonderpad leadfoto

Overdag maakt de weerspiegeling van licht het lastig om in het water te kijken. Bovendien verschuilen veel vissen zich uit het zicht van predatoren en de mens. ’s Nachts verandert dit: dan openbaren zich bijzondere vissoorten in..


Lees verder 31 januari 2018   6 jaar oud
Engelse alant

Menig floristisch hart gaat sneller kloppen als het water in de Waal stijgt. Door de toegenomen stroming worden grote hoeveelheden grind, zand, klei en andere materialen verplaatst. Na het droogvallen van de rivier bieden de..


Lees verder 30 januari 2018   6 jaar oud

In 2017 zag je ze al veel, maar dit jaar is het officieel 'hot & happening': jassen, tassen, schoenen en andere mode-items versierd met franjes. In en om modestad Amsterdam blijk je echter ook onder water individuen met franjes..


Lees verder 28 januari 2018   6 jaar oud
Zoekkaart Steuren en hun jongen

Niet veel mensen kennen de verschillen tussen de steuren die in de Nederlandse wateren rondzwemmen. Naast de inheemse Europese steur, kun je ook exotische, uitheemse soorten aantreffen. ARK-tekenaar Jeroen Helmer maakte een..


Lees verder 21 januari 2018   6 jaar oud
Westerse karmozijnbessen op een kapvlakte in het Leudal

Hoewel de soort al langer in Nederland verwilderd, neemt Westerse karmozijnbes sinds 2005 toe op de zandgronden in Nederland. In 2012 wordt de plant als invasief ervaren op enkele plaatsen in Midden-Limburg, zoals in het Leudal en..


Lees verder 16 januari 2018   6 jaar oud

Archief