Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 1 van 18 - 171 Resultaten

eikenprocessierupsen

De afgelopen maanden is het aantal eikenprocessievlinders gemonitord. De aantallen zijn net als vorig jaar laag, met in het noorden de hoogste dichtheden. Op basis van deze vlinderdichtheid koersen we aan op een lage plaagdruk van..


Lees verder 25 oktober 2023   3 mnd oud
Stevig ingesponnen nest van de eikenprocessierups.

Voor het eerst is in Nederland vastgesteld dat eikenprocessierupsen ook in boomnesten in verlengde diapauze kunnen gaan. De rupsen verpoppen zich minimaal een jaar later dan verwacht. Dit fenomeen was al bekend in grondnesten. De..


Lees verder 5 september 2023   5 mnd oud
Nest eikenprocessierups van voetbalformaat en tennisbalformaat (links)

Tot nu toe zijn in 8 % van de eiken eikenprocessierupsen aangetroffen en wordt er lokaal overlast gemeld. Om meer inzicht in de variatie in plaagdruk te krijgen vragen we om van minimaal 30 eiken in jouw buurt door te geven..


Lees verder 6 juli 2023   7 mnd oud
eikenprocessierups

De zomer is begonnen, en het is dus ook hoogseizoen voor de overlast veroorzakende eikenprocessierups. Goed nieuws: het aantal eikenprocessierupsen is landelijk afgenomen. Daarom heeft de provincie Utrecht ervoor gekozen de rupsen..


Lees verder 5 juli 2023   7 mnd oud
Kaalvraat bij eiken op 18 mei 2023 in Wageningen

En dan zijn eiken opeens kaal. Zeer veel rupsen en larven van bladwespen doen zich te goed aan het malse blad. Bij zware aantasting laten veel rupsen zich aan spinseldraden naar beneden zakken en kun je de rupsenpoepregen horen...


Lees verder 19 mei 2023   9 mnd oud
Eikenprocessierupsen net uit het ei

Een dag later dan verwacht kwamen de eerste eikenprocessierupsen op tweede paasdag op diverse plaatsen in het land uit het ei. De komende dagen zullen op steeds meer plekken eieren uitkomen. De uitkomstdatum is bijna twee weken..


Lees verder 11 april 2023   10 mnd oud
uikomst eikenprocessierupsen

De komende dagen kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer uit het ei kruipen. Dit zal een paar dagen later zijn dan vorig jaar. De rupsen moeten voor hun voedsel nog even wachten op de bladontplooiing van de eik. Een steekproef..


Lees verder 4 april 2023   10 mnd oud
Eikenprocessievlinders naast elkaar

In de afgelopen maanden werden in zo’n 2200 feromoonvallen gemiddeld maar 8,5 eikenprocessievlinders per val gevangen. Een afname van 65% ten opzichte van 2021. Daarmee zijn we terug naar voor het niveau van 2013. De noordelijke..


Lees verder 29 november 2022   1 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessievlinder is op een tak geklommen en de vleugels worden nu goed zichtbaar.  Komt uit grondnest moet vleugels nog oppompen

Voor het eerst is op film vastgelegd hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. De eikenprocessievlinders die op film zijn vastgelegd kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze..


Lees verder 6 oktober 2022   1 jaar oud
Suillus grevillei 1, Gele ringboleet,

Precies honderd jaar geleden waren de gevolgen van de grote droogte in 1921 nog goed merkbaar in de natuur. In zijn column over paddenstoelen gaat Jac. P. Thijsse in op de effecten. Hij schrijft ook over het belang van de..


Lees verder 23 september 2022   1 jaar oud

Archief