Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 12 van 18 - 173 Resultaten

Eikenprocessierups net uit ei

Aangezien er afgelopen najaar een record aantal eikenprocessievlinders is gevangen verwachten we dat er een record aantal eitjes is afgezet. Uit een analyse van eitjes van de eikenprocessievlinder blijkt dat de rupsjes in de..


Lees verder 11 maart 2017   7 jaar oud
Feromoonval eikenprocessievlinder

Verspreid over Nederland zijn bijna 60 duizend eikenprocessievlinders gevangen. Een gemiddelde van 34,8 vlinders per val. Vorig jaar lag het gemiddelde op 11,8 vlinders per val en in 2014, het recordjaar tot nu toe op 12,1 per..


Lees verder 5 oktober 2016   7 jaar oud
Eikenprocessierups in vierde larvale stadium

Eikenprocessierupsen in het zuiden en midden van Nederland beginnen brandharen te krijgen waardoor er bij contact risico op overlast is. Het zijn vooral de bomen die het eerst in het blad stonden waarop nu de rupsen met brandharen..


Lees verder 25 mei 2016   7 jaar oud
Eikenprocessierups met fietser

De eikenprocessierupsen zijn uit hun eitjes gekomen met een flink verschil tussen Noord- en Zuid-Nederland. In het eikenprocessierupsstation in Mill kropen de eerste rupsen op 4 april uit hun eitjes terwijl ze in het..


Lees verder 14 april 2016   8 jaar oud
Verse eikenprocessierupsvlinders gevangen op 3 oktober 2015

Dit jaar zijn in ruim 1700 feromoonvallen in ruim 30 gemeenten 20 duizend eikenprocessievlinders gevangen. Het gemiddelde van 12 vlinders per val is vergelijkbaar met vorig jaar. Er zijn wel grote verschillen tussen de gemeenten..


Lees verder 29 november 2015   8 jaar oud

Het aantal rupsen ligt zoals verwacht beduidend hoger dan vorig jaar. Door de recente hoge temperaturen zitten veel nesten nu onder aan de stam en zijn veel verlate nesten door de wind op de grond terecht gekomen. Aangezien op..


Lees verder 19 juli 2015   8 jaar oud
Eikenprocessierups

De afgelopen twee weken zijn op veel plaatsen de eikenprocessierupsen nesten gaan vormen en ze hebben brandharen ontwikkeld. Veel rupsen moeten echter nog nestelen, vooral in het noorden van het land. Door de verwachte tropische..


Lees verder 30 juni 2015   8 jaar oud
Eikenprocessierupsen in het tweede larvale stadium uitsnede (foto: Henry Kuppen)

De eikenprocessierupsen zijn uitgekomen conform de prognose die het Kenniscentrum Eikenprocessierups op 29 maart 2015 heeft gegeven. In het zuiden zijn de eerste rupsen uitgekomen rond 10 april en in het noorden rond 12 april. Op..


Lees verder 9 mei 2015   8 jaar oud
Koolmees op jacht naar eikenprocessierupsen

Voor het eerst is op film vastgelegd dat pimpelmezen en koolmezen een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen. Het is inmiddels bekend dat een groot aantal vogels zich te goed doet aan..


Lees verder 4 mei 2015   8 jaar oud
Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen worden dit jaar rond 13 april uit het ei verwacht, net voordat de bladeren aan de eiken komen. Ze zijn daarmee twee weken later dan het recordvroege 2014. Bij een normale ontwikkeling van de temperatuur..


Lees verder 29 maart 2015   9 jaar oud

Archief