Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 18 van 57 - 563 Resultaten

Waarom groeien sommige planten uit tot flinke struiken of enorme bomen, terwijl andere klein blijven en nooit verhouten? Dit is een evolutionaire puzzel die Charles Darwin meer dan 160 jaar geleden al voor een raadsel stelde. Nu..


Lees verder 10 september 2022   1 jaar oud
Tiny Forest de Bostimist aangelegd op het schoolplein van de basisschool De Optimist in de gemeente Almere.

Tiny Forests vormen een goede oplossing in de strijd tegen droogte en hittestress in de stad. Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien dat de temperatuur in de zomer in een Tiny Forest meer dan 20 graden lager kan..


Lees verder 5 september 2022   1 jaar oud

De langdurige droogte zorgt bij veel ongeduldige liefhebbers van paddenstoelen voor stress. Paddenstoelen die normaal in augustus verschijnen, zoals de grote boleten, hebben zich dit jaar nauwelijks laten zien. In het Heilooërbos..


Lees verder 31 augustus 2022   1 jaar oud
Mangrove channel

In het mangrovebos van Lac Bay, Bonaire, sterven veel bomen af. De kans bestaat dat het verhogen van de getijdenuitwisseling door het herstellen van mangrovekreken de leefomstandigheden van de bomen kan verbeteren. Daarom zijn de..


Lees verder 29 augustus 2022   1 jaar oud

Vorige week was de eerste paddenstoelenexcursie van PWG 'De Noordkop' van deze nazomer. Dat paddenstoelenliefhebbers door de droogte niet veel paddenstoelen verwachtten, bleek uit de magere opkomst van slechts acht personen. Maar..


Lees verder 28 augustus 2022   1 jaar oud

In Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, woedden deze zomer grote bosbranden. De brandweer moest veelal onder extreem ongunstige weersomstandigheden werken en tienduizenden mensen moesten hun huizen verlaten. Maar ook wilde..


Lees verder 27 augustus 2022   1 jaar oud
Duizendblad in droog grasveld

De zomers worden warmer en droger. Langere perioden met hittegolven en droogte worden het nieuwe normaal. Als gevolg van de vele weersextremen van de afgelopen jaren zien we een mediterranisering van onze flora. Er zijn winnaars..


Lees verder 23 augustus 2022   1 jaar oud

Vorig jaar was het goed toeven voor bijenwolven in de Ooijpolder. Deze graafwesp, die op honingbijen jaagt, slaapt en nestelt in zelfgegraven gangen. Op één plek werden vorige zomer tweeduizend overnachtingsholen van..


Lees verder 14 augustus 2022   1 jaar oud
Toendravegetatie in Rosenbergdalen, Edgeøya, met veel mos in verschillende schakeringen groen. In de donkergroene vegetatie rechtsonder groeit veel poolwilg (Salix polaris, minuscule dwergstruiken met donkergroene blaadjes). De grasachtigen en andere kruiden zijn al overwegend in herfstkleuren van verschillende schakeringen bruin.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden razendsnel, sneller dan elders in de wereld. Edgeøya, een eiland in het oosten van Spitsbergen, is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Tijdens een recente expeditie..


Lees verder 13 augustus 2022   1 jaar oud
lege vlinderstruiken

De telefoon bij De Vlinderstichting rinkelt continu en op sociale media zijn de klaagzangen ook talrijk. “Waar zijn de vlinders”? “Mijn tuin staat vol bloeiende vlinderstruiken, maar er is geen vlinder op te zien”. En inderdaad..


Lees verder 5 augustus 2022   1 jaar oud

Archief