Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 30 van 57 - 563 Resultaten

Paarse krokus Arnold van Vliet 20 februari 2021 Ede

Maxima tot misschien twintig graden en volop zon. De spectaculaire weersomslag na de kou leidt tot een explosie van eerstelingen in de natuur: de eerste citroenvlinder, dagpauwoog, wespenkoningin, grutto, veldleeuwerik, bloeiend..


Lees verder 21 februari 2021   3 jaar oud
Vrouwtje huissteekmug op bloem Culex pipiens

Midden in de winter kunnen steekmuggen overlast veroorzaken. Om inzicht te krijgen in welke soorten muggen dit zijn, waar ze actief zijn, wat hun bijtgedrag is en of ze ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, roepen onderzoekers..


Lees verder 16 februari 2021   3 jaar oud
Berk Bennekom 4 seizoenen https://growapp.geodan.nl/#/?activePhoto=85145&activePhotoSet=5830&fullScreen=true

Grote hoeveelheden sneeuw komen niet vaak voor. Nu er in grote delen van Nederland veel sneeuw is gevallen en de sneeuw door de aanhoudende vorst lang blijft liggen krijgen we uitgebreid de kans om mooie winterse foto’s aan de..


Lees verder 8 februari 2021   3 jaar oud
Bevroren Boerenwormkruid

Vorst en kou: wat doet dat met planten? Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar met flink wat vorstdagen. Bloeiende planten vind je nu nog weinig. Bij FLORON zochten we uit hoe het aantal planten dat in wegbermen..


Lees verder 7 februari 2021   3 jaar oud
Overstromen van de zomerdijk bij de Loowaard

Het waterpeil op de rivieren stijgt en de uiterwaarden overstromen. Komend weekend wordt de piek verwacht. Het leefgebied van grazers, maar ook soorten als haas, bever en ree neemt flink af. Juist in deze tijd is het extra druk in..


Lees verder 5 februari 2021   3 jaar oud
Franjestaart in winterverblijf

Op dit moment zijn de meeste vleermuizen in winterslaap. Met de temperaturen van de afgelopen tijd hebben vleermuizen moeite om te blijven slapen. Als ze wakker worden, gaan sommige soorten meteen naar buiten. Andere soorten..


Lees verder 28 januari 2021   3 jaar oud
Hazelaar

Hazelaar staat al in bloei; steenmarter poept oranje...


Lees verder 25 januari 2021   3 jaar oud
Sneeuwklokje in bloei

De eerste meldingen van gewoon sneeuwklokje in bloei komen al binnen op Natuurkalender.nl. We verwachten de meeste meldingen van eerste bloei rond 1 februari. Dit is bijna twee weken eerder dan gemiddeld over de afgelopen 300..


Lees verder 24 januari 2021   3 jaar oud
Bonte kraai

Bonte kraai als wintergast; let op steekmuggen...


Lees verder 23 januari 2021   3 jaar oud
De Himpensermarpolder

Wetterskip Fryslân is half december 2020 samen met Staatsbosbeheer en vier pachters een waterbergingsproef gestart in gebied de Himpensermar, onder Leeuwarden. Doel van deze proef is te kijken of het 82 hectare grote gebied, in..


Lees verder 6 januari 2021   3 jaar oud

Archief