Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 47 van 57 - 563 Resultaten

Gele krokus

Heb je de voor deze tijd karakteristieke vinkenslag al gehoord terwijl je genoot van het heerlijke lenteweer? Door de zeer warme februari ligt de natuur inmiddels drie weken voor op schema. Dit baseren we op de vele fenologische..


Lees verder 17 februari 2019   5 jaar oud
Opkomende sneeuwklokjes in botanische tuin Belmonte te Wageningen op 27 januari 2019

Twee weken sneeuw en ijs vertraagde de ontwikkeling van de voorlente na de zeer vroege start. De natuur ligt echter nog steeds ruim twee weken voor op schema. Op steeds meer plaatsen komen sneeuwklokjes en gele kornoeljes in..


Lees verder 3 februari 2019   5 jaar oud

Het wetenschappelijke artikel van NIOO-onderzoeker Jeff Harvey over het lot van de ijsbeer en hoe internetblogs daarover schrijven, is sinds het eind 2017 uitkwam breed gelezen. Ook is het door veel media opgepikt - inclusief..


Lees verder 30 januari 2019   5 jaar oud
Beuk Dijkgraaf 4 seizoenen GrowApp

Onderzoek doen is niet alleen interessant en nuttig maar kan ook mooie beelden opleveren. De sneeuw die eerder deze week viel en bleef liggen was een uitgelezen kans om aan de GrowApp timelapse video's mooie winterplaatjes toe te..


Lees verder 26 januari 2019   5 jaar oud
Roze raspzwam

Ook in de winter kun je volop paddenstoelen vinden. Tijdens een excursie in het Overbetuwse Hollanderbroek werden maar liefst 91 soorten gevonden. Door de warme, droge zomer van vorig jaar, kwamen veel paddenstoelensoorten..


Lees verder 25 januari 2019   5 jaar oud
Narcis sneeuw 22 jan 2019 Arnold van Vliet

Tien dagen geleden lag de natuur nog een maand voor op schema en kregen we zeer bijzondere natuurwaarnemingen (winterappels). Door de onverwachte weersomslag krijgt de natuur het opeens flink voor de kiezen en staat de..


Lees verder 23 januari 2019   5 jaar oud
Welriekende ganzenvoet op rivierstrand bij de Millingerwaard. bron Willem Braam.

De laatste decennia worden er in ons land steeds meer planten uit warmere klimaatgebieden waargenomen. Aanvankelijk is het voorkomen onbestendig en blijft het onduidelijk in hoeverre deze soorten ingeburgerd zijn. Uit..


Lees verder 15 januari 2019   5 jaar oud
20190110_Els bijna in bloei Arnold van Vliet

Door de zeer warme december en januari ligt de ontwikkeling in de natuur een maand voor op schema. Overal wordt de voorlente steeds duidelijker zichtbaar met bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes en elzen. De komende week komt de..


Lees verder 13 januari 2019   5 jaar oud
Bosanemoon

Uit een nieuwe ruimtelijke analyse van 13 jaar Natuurkalenderwaarnemingen van bloei en bladontplooiing blijkt dat de waarnemingen betrouwbaar zijn. Ze kunnen dus goed gebruikt worden om het effect van klimaatverandering op natuur..


Lees verder 12 januari 2019   5 jaar oud

De lange, droge zomer van 2018 was de warmste in ons land in ruim drie eeuwen. Maar hoe lang gaat dat record standhouden? NIOO-onderzoekers Dedmer van de Waal, Annelein Meisner en Wietse de Boer bereiden zich alvast voor op nieuwe..


Lees verder 4 januari 2019   5 jaar oud

Archief