Natuurberichten

Pagina 1001 van 1532 - 15316 Resultaten

De maanden mei, juni en juli zijn bij uitstek geschikt om de meidoornbesgeweizwam onder meidoorns tegen te komen. Simpelweg omdat ze dan beter zichtbaar zijn vanwege hun lichte kleur. Later in het jaar worden ze door de..


Lees verder 11 juni 2014   9 jaar oud
Grote Fopwesp

Verschillende soorten insecten passen mimicry (of nabootsing) toe om te ontsnappen aan hun bejagers. Vaak zijn ze heel fel gekleurd of geel-zwartgestreept zodat ze qua uiterlijk zeer sterk op bijen en wespen lijken. Met die..


Lees verder 11 juni 2014   9 jaar oud

Regelmatig worden in stilstaande wateren vissen gevonden, die daar duidelijk niet zelfstandig terecht konden komen. Watervogels, zoals eenden, worden dan vaak als waarschijnlijke verspreider van viseitjes aangewezen en dus als..


Lees verder 11 juni 2014   9 jaar oud
Huismus voedt jong

In deze tijd van het jaar zie je het regelmatig: een jong vogeltje dat schijnbaar verweesd en luid piepend op de grond of een tak zit. Zielig of hulpeloos? Nee! Vogelbescherming roept op om jonge vogels met rust te laten. Want..


Lees verder 10 juni 2014   9 jaar oud
De driehoekige kelkblaadjes bij Dodemansvingers (rood omcirkeld)

Dodemansvingers is een zeldzame plant die in West- en Zuid-Europa vooral in kustgebieden wordt aangetroffen. Tot eind van de vorige eeuw was deze soort in Nederland alleen bekend van één plek in de duinen van Voorne, waar zij in..


Lees verder 10 juni 2014   9 jaar oud

In het voorjaar was het al de meest talrijke vlinder en ook nu de tweede generatie verschijnt, vliegt de kleine vos in groot aantal. Zal de volgende generatie in augustus helemaal massaal worden?..


Lees verder 9 juni 2014   9 jaar oud

De Staart, een ruig natuurgebied van 28 hectare in de Hoeksche Waard, blijft verrassen. In ruim tien jaar tijd heeft het zich onder invloed van natuurlijke begrazing van een kale akker ontwikkeld tot een soortenrijk gebied. Naast..


Lees verder 9 juni 2014   9 jaar oud

Recent is het onbestippelde lieveheersbeestje voor het eerst in Nederland aangetroffen. De ontdekker maakte foto’s in Overijssel en zag naderhand dat op de foto’s dit nieuwe lieveheersbeestje stond. Het aantal in Nederland..


Lees verder 8 juni 2014   9 jaar oud
Zeer vroege waarnemingen van jonge Grote vlokslakken in de Oosterschelde in 2014

De Grote vlokslak is een zeenaaktslak die we vooral in de winter en het voorjaar in onze kustwateren kunnen aantreffen. De eerste jonge dieren worden meestal pas eind augustus of in september waargenomen. Afgelopen zondag hebben..


Lees verder 8 juni 2014   9 jaar oud
Eikenprocessierupsen in Zwolle

Op diverse plaatsen in het land worden uitbraken van eikenprocessierupsen gemeld. Op die plaatsen worden hele ‘dekens’ van rupsen op eikenbomen aangetroffen. Daarnaast wordt een forse toename van eikenprocessierupsen geconstateerd..


Lees verder 7 juni 2014   9 jaar oud

Archief