Natuurberichten

Pagina 1056 van 1534 - 15338 Resultaten

Wespendief

Tot nog toe is de Wespendief geen algemene broedvogel in Vlaanderen. Toch kenden ze dit jaar een opvallend goed broedsucces. Stelen ze volgend jaar ook de show? We kunnen ze alleszins een handje helpen...


Lees verder 15 november 2013   10 jaar oud
Kramsvogel
Foto: Arjan Boele, Sovon Vogelonderzoek Nederland

De kramsvogel behoort tot de talrijkste trekvogels in het najaar. De jaarlijks waargenomen aantallen wisselen echter sterk. Dit najaar ging het om een zeldzaam talrijk optreden. Het werd in het hele land opgemerkt, met de nadruk..


Lees verder 15 november 2013   10 jaar oud
Steenmarter

Een in het wild levende steenmarter kan maximaal tien jaar oud worden, maar de gemiddelde leeftijd ligt slechts op een jaar of drie. Een steenmarter in gevangenschap kan tot wel 18 jaar oud worden, maar vanaf een jaar of acht..


Lees verder 14 november 2013   10 jaar oud
Grote modderkruiper

Is de Grote modderkruiper er nog of is hij er niet meer? Die vraag hield de gemeente Herk-de-Stad jarenlang in de ban. Dankzij een sporenonderzoek met CSI-allures kregen ze zopas een bevrijdend antwoord. De zeldzame Grote..


Lees verder 14 november 2013   10 jaar oud

De nachtvorst van begin deze week zal in het oosten van het land al wel veel slachtoffers gemaakt hebben, maar er zijn vast nog wel libellen die het hebben overleefd. De komende dagen kun je die nog te zien krijgen...


Lees verder 14 november 2013   10 jaar oud
Gladde slang

Op de Sint Pietersberg zijn voor het eerst sinds 50 jaar weer gladde slangen gevonden. Elders in Nederland komt deze soort voor in heide- en hoogveengebieden, maar in Maastricht leeft de gladde slang op rotsachtige hellingen..


Lees verder 13 november 2013   10 jaar oud
Jan-van-Gent
EENMALIG GEBRUIK

Spaanse mus, Vlaamse gaai, Jan-van-Gent: alle vogels met een geografische verwijzing in de naam. Vaak is het echter niet (meer) duidelijk waar die referentie op slaat. Eerder probeerden we al te beantwoorden hoe Vlaams de Vlaamse..


Lees verder 13 november 2013   10 jaar oud
Gesluierde dame

Sommige mycologen mopperen misschien dat het niet zo'n bijzonder paddenstoelenjaar is. Maar het is in ieder geval een lang paddenstoelenseizoen geweest. En dat leverde deze herfst weer leuke vondsten op...


Lees verder 13 november 2013   10 jaar oud
Kiemplantjes zonnebloem

Onderzoekers van Carnegie Institution op Stanford University en Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe cellen in stengels van kiemplantjes blauw licht gebruiken om naar het licht te groeien. Ze..


Lees verder 12 november 2013   10 jaar oud
voor eenmalig gebruik, Natte weilanden op Texel

Texel doet zijn naam ‘vogeleiland’ op het moment extra eer aan. Niet alleen in de natuurgebieden, maar ook op het boerenland wemelt het van de wulpen, lijsters, goudplevieren en zelfs strandlopers en steenlopers. Groepen spreeuwen..


Lees verder 12 november 2013   10 jaar oud

Archief