Natuurberichten

Pagina 24 van 1532 - 15320 Resultaten

boomhommel koningin op wilg

Hoe klinken middelste bonte spechten? En boomhommelkoninginnen worden wakker...


Lees verder 29 februari 2024   1 maand oud
Plecotus auritus. Gewone grootoorvleermuis

Het voormalige militaire terrein Kamp van Zeist bij Soesterberg in de provincie Utrecht wordt in de komende vijf jaar heringericht als natuurgebied met ruimte voor recreatie. Het nieuwe natuurgebied van 29 hectare maakt deel uit..


Lees verder 28 februari 2024   1 maand oud
Wilde peen

Het gaat slecht met de natuur in steden en op het platteland. Zelfs soorten die veel voorkwamen zoals konijn, huismus, gewone pad en allerlei insectensoorten gaan achteruit. Om de natuur te herstellen moet buiten de natuurgebieden..


Lees verder 28 februari 2024   1 maand oud
groeiplaats gekroesd gaffeltandmos

Ieder jaar voeren ecologen van de Bosgroepen flora- en vegetatiekarteringswerkzaamheden uit op terreinen van leden. Ze kijken en noteren daarbij welke planten, mossen en korstmossen voorkomen in een gebied. Bij florakarteringen..


Lees verder 28 februari 2024   1 maand oud
sleedoorn in bloei

Witte sluier van sleedoorn en welke vogels zitten al te broeden?..


Lees verder 28 februari 2024   1 maand oud

Een groot deel van de typische kustbroedvogels doet het slecht. De kluut is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw landelijk in aantal meer dan gehalveerd. Naast verruiging van het open landschap is predatie een belangrijk..


Lees verder 27 februari 2024   1 maand oud
Red Knot (Calidris canutus islandica) in the breeding grounds.

Klimaatverandering kan het verschijnen van insecten in noordelijke landen aan het eind van de winter vervroegen. Broedvogels die vanuit het zuiden aankomen, kunnen hierdoor te laat komen om van de insectenpiek te profiteren, als..


Lees verder 27 februari 2024   1 maand oud
Japanse duizendknoop

In bermen lijkt het de goede kant op te gaan met de ecosysteemaanpak van de Japanse duizendknoop. Sinds 2021 volgt Janneke van der Loop in het LIFE Resilias-project de effecten van deze aanpak. Het project van Stichting Bargerveen..


Lees verder 27 februari 2024   1 maand oud
pimpelmees

Rokende bomen en knalblauwe pimpelmees op zoek naar nestkast...


Lees verder 27 februari 2024   1 maand oud
Mannetje zwarte sachembij in Kwintelooijen

De zeer zeldzame zwarte sachembij leeft in Nederland alleen in natuur- en recreatiegebied Kwintelooijen te Rhenen (Utrecht) en in enkele gebieden in Limburg en Noord-Brabant. De populatie in het zuiden lijkt het goed vol te..


Lees verder 26 februari 2024   2 mnd oud

Archief