Natuurberichten

Pagina 922 van 1533 - 15323 Resultaten

Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

In 2011 werd de dansmug Metriocnemus carmencitabertarum gevonden in een emmer in een tuin in het Groningse Appingedam. Het was de eerste vondst voor Nederland. De soort rukt op naar het noorden en geeft langzaam haar geheimen..


Lees verder 8 juni 2015   8 jaar oud
Grutto, vrouwtje

Het dreigt een bijzonder slecht jaar te worden voor Nederlandse grutto’s. Onder de broedende vogels in Zuid-West Friesland worden veel eieren en kuikens gepakt door bijvoorbeeld roofvogels en kleine marterachtigen. ‘Het lijkt er..


Lees verder 7 juni 2015   8 jaar oud
Het grind op de Klaverbank vormt een natuurlijk ecosysteem waarop Dodemansduim, ons enige koraal, massaal op groeit

Waarom verdient de Klaverbank het predicaat “De laatste wildernis van Nederland”? In bijna alle Nederlandse natuurgebieden is de invloed van de mens bepalend voor de aanwezige soorten planten en dieren. Oerbossen hebben we niet..


Lees verder 7 juni 2015   8 jaar oud

Birdlife, de koepelorganisatie waarvan onder andere Vogelbescherming deel uit maakt, heeft deze week de nieuwe Rode Lijst voor vogels in Europa gepubliceerd. Voor ongeveer 533 vogelsoorten is Europa hun thuis. Hier broeden of..


Lees verder 5 juni 2015   8 jaar oud

Het aantal distelvlinders dat hier jaarlijks wordt gezien fluctueert sterk. In goede jaren gaat het om vele tienduizenden, in andere jaren om honderden. Dit jaar zijn er in mei al ruim 1200 meldingen en dat voorspelt vele..


Lees verder 4 juni 2015   8 jaar oud
Jonge gewone zeehond met melkbaard

De eerste pups zijn gezien in de Waddenzee! Eén van de eerste geboortes is zelfs op film vastgelegd. Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden is begonnen. Deze zeehondensoort krijgt hun jongen in de zomer. De pups worden..


Lees verder 4 juni 2015   8 jaar oud
Bufo bufo. Gewone pad

Het aanleggen van paddentunnels onder een weg helpt padden bij het oversteken van anders dodelijke wegen. Maar als je wilt weten hoe effectief ze zijn, moet je niet alleen kijken hoeveel dieren de tunnels gebruiken, maar ook..


Lees verder 3 juni 2015   8 jaar oud

Een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging vond in de berm van verkeersknooppunt Coenplein bij Oostzaan (NH) een plek met bruinachtige kluifzwammen. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om exemplaren van de ernstig..


Lees verder 3 juni 2015   8 jaar oud
Dijk bij Lent. Rijksmonument 418950 brugkazemat Lent Oost
Foto: Havang, CC0-licentie

Afname van de soortenrijkdom van graslanden op dijktaluds leidt tot dramatische verhoging van erosie en dijkslijtage. Dit is het resultaat van meerjarig onderzoek van de leerstoelgroepen Natuurbeheer & plantenecologie en..


Lees verder 2 juni 2015   8 jaar oud
Zeearend

BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland onderdeel van uitmaakt, publiceerde gisteren een verontrustend rapport waaruit duidelijk wordt dat Europa een groot deel van haar eigen..


Lees verder 2 juni 2015   8 jaar oud

Archief