Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 18 van 287 - 2868 Resultaten

Roodborsttapuit Saxifraga

De populaties van vogels die in Nederland broeden waren in 2023 gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Van 185 soorten zijn er 92 in aantal toegenomen, 83 afgenomen, bleven 9 soorten stabiel, en is van één soort de trend..


Lees verder 6 mei 2024   1 jaar oud
Mezenkastje op het terrein van de Efteling, bij Langnek.

Geen enkel voorjaar is hetzelfde, zo laten de controles van tienduizenden nestkasten van vogels zien. In 2023 regende het veel in maart en april en begonnen veel zangvogels laat met broeden. Doordat het weer later in mei en zeker..


Lees verder 3 mei 2024   1 jaar oud
nest vink (l) en pimpelmees

Het seizoen om je huisdier van een vlooien- en tekenbehandeling te voorzien is weer van start gegaan. Dit is dus ook hét moment om de effecten van deze behandelingen op biodiversiteit verder onder de loep te nemen. Sommige..


Lees verder 30 april 2024   1 jaar oud

"Steeds meer mensen denken aan vergroening van tuinen", kopte de NOS deze week. Tuineigenaren vervangen stenen en tegels voor planten, bloemen, heggen en struiken. Een goede ontwikkeling, vindt Vogelbescherming Nederland. ..


Lees verder 23 april 2024   1 jaar oud
Braamsluiper Saxifraga

Veel soorten zangvogels die in Afrika overwinteren, arriveren dit jaar een stuk eerder massaal in Nederland. Braamsluipers, nachtegalen en bonte vliegenvangers werden minstens een week eerder dan normaal al in flinke aantallen..


Lees verder 19 april 2024   1 jaar oud

Betere gebiedsbescherming voor boerenlandvogels is hard nodig, concludeert Vogelbescherming Nederland op basis van het gisteren gepubliceerde rapport van Sovon Vogelonderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en..


Lees verder 13 april 2024   1 jaar oud
Gewone margriet

De eerste mooie dagen gaan vaak gepaard met een bezoek aan het tuincentrum. Veel mensen weten niet dat het belangrijk is om te kiezen voor inheemse biologische planten, en kopen met alle goede bedoelingen in het tuincentrum een..


Lees verder 9 april 2024   1 jaar oud

Met de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn er meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de omgevingsplannen van een gemeente. Dit biedt alle Nederlanders nieuwe kansen voor het vergroenen van de buurt..


Lees verder 7 april 2024   1 jaar oud
Paapjesman op teunisbloem

Het paapje is grotendeels uit ons land verdwenen door de intensivering van de landbouw. Maar ook in beschermde natuurgebieden gaat de soort achteruit. Naar de oorzaken hiervan hebben Sovon Vogelonderzoek, Stichting Bargerveen en..


Lees verder 5 april 2024   1 jaar oud
tjiftjaf

Tjiftjaffen zijn massaal binnengekomen de laatste weken. Door hun zang zijn ze in het voorjaar makkelijk te herkennen en te vinden. Als je ze niet hoort zingen, is het moeilijk om het verschil te zien tussen de tjiftjaf en de..


Lees verder 3 april 2024   1 jaar oud

Archief