Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 27 van 287 - 2870 Resultaten

De afbeelding toont een laat-Pleistoceen landschap met wolharige mammoeten, paardachtigen, een wolharige neushoorn en Europese holenleeuwen met een rendierkarkas.

Wat hoor je als zou rondlopen in de ijstijd tussen mammoeten en leeuwen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven, die steeds meer ruimte inneemt? Het NPO-Radio 1 programma..


Lees verder 27 augustus 2023   1 jaar oud
Turdus merula. Merel

Vorig jaar ging de vernieuwde website van Jaarrond Tuintelling online. Het doel van de nieuwe site is om nog betere gegevens te verzamelen over het voorkomen van planten- en diersoorten in de Nederlandse tuinen. Inmiddels loopt..


Lees verder 25 augustus 2023   1 jaar oud
Ooievaars

Nadat de ooievaar in de jaren zestig bijna was verdwenen uit Nederland door het gebruik van DDT, is deze iconische vogel met ongeveer 1600 broedparen geregeld weer te zien in ons land. Als gevolg van een succesvol..


Lees verder 22 augustus 2023   1 jaar oud
Wulp bij zonsondergang in Ameland - lead

Het gaat niet goed met de wulp en de regenwulp. De strandlopers namen in Nederland sinds 1990 in aantal af, en ook in de rest van Europa daalt het aantal broedparen. Hoe kan dat? Een nieuwe studie laat zien dat de achteruitgang al..


Lees verder 19 augustus 2023   1 jaar oud
Drieteenstrandlopers

Ons typische waterland heeft een onweerstaanbare natuurpracht. Van de rivieren tot de Delta. De Noordzee. De Waddenzee. Voor verre vergezichten hoef je geen grens over. De natuur is de perfecte plek om tot rust te komen en te..


Lees verder 16 augustus 2023   1 jaar oud
Lachsterns zijn te herkennen aan de dikke zwarte snavel en relatief brede vleugels

Je kunt er de klok op gelijk zetten: begin juli zijn er weer lachsterns te vinden in Oost-Groningen. De vogels die na het broedseizoen Nederland aandoen tot eind augustus, zijn vanuit Duitsland onderweg naar hun..


Lees verder 11 augustus 2023   1 jaar oud
Krista van den Heuvel bij de nestkasten van het NIOO

Welke rol speelt cognitieve flexibiliteit – het soepel kunnen toepassen van nieuwe kennis – bij het vermogen van koolmezen om zich aan te passen aan verandering? Krista van den Heuvel deed er onderzoek naar bij het NIOO. Een..


Lees verder 11 augustus 2023   1 jaar oud

Een aantal Nederlandse ornithologen heeft tussen 2007 en 2019 jarenlang veldonderzoek uitgevoerd om te ontrafelen wat de invloed is van de grote landschappelijke en klimatologische veranderingen in de Sahel in Midden-Afrika. In..


Lees verder 10 augustus 2023   1 jaar oud
Spreeuw

Is het je opgevallen dat er in juli en augustus bijna geen vogels te zien en te horen zijn? Noch in de tuin, noch tijdens een boswandeling. Bijna onnatuurlijk stil lijkt het. En als je er al één ziet, heeft ie overal kale plekken...


Lees verder 8 augustus 2023   1 jaar oud
Man grauwe kiekendief brengt muis bij nest met jongen

2023 gaat de boeken in als een topjaar voor de grauwe kiekendief. Qua reproductie althans, want niet eerder sinds 1990 werden er zo veel jongen geboren. En dat is goed nieuws, want de grauwe kiekendief is in Nederland nog steeds..


Lees verder 6 augustus 2023   1 jaar oud

Archief