Natuurberichten
Categorie: Natuurbeleid
Pagina 28 van 109 - 1089 Resultaten

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..

Hout, bos(sch), laar, lo, el(e), wald, holt en nog veel meer... Allemaal bostoponiemen, ook wel bosplaatsnamen genoemd, geïnventariseerd op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Veel huidige plaatsnamen..

Op veel plekken in het land is de zomervakantie al losgebarsten. Helaas vergeten we te vaak dat de natuur meer is dan een decor om te ontspannen. Vooral loslopende honden, op plekken waar dat niet is toegestaan, vormen een groot..

Een jaar geleden ging de eerste schop in de grond voor de herinrichting van de uiterwaard Salmsteke aan de Lek bij Jaarsveld. Met als stip op de horizon een toekomstbestendige uiterwaard waar ruimte is voor natuurontwikkeling en..

Op 23 mei organiseerden SoortenNL en Radboud Healthy Landscape het symposium ‘Alle registers moeten open’. De sprekers pleitten voor een radicale verandering in natuurbeleid en spraken over de rol van kunst, economie en taal in..

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog..

De laatste jaren duiken in krantencolumns, rapporten en boeken steeds vaker foutieve en misleidende conclusies op over de staat van de natuur. Wetenschappelijke kennis is natuurlijk nooit volledig of ‘af’, maar er is veel dat we..

Het klimaat verandert en dat merken we de afgelopen weken aan hitte en droogte. Áls het eens regent, dringt water de bodem niet meer in: de grond is zo uitgedroogd dat water op stof blijft liggen. Hoe anders is dat in onze..
Nederland wint veel zand uit de Noordzee, voor allerlei doeleinden. Er moet echter steeds meer zand worden gewonnen, hiervoor moet in zandwinputten steeds dieper worden gegraven. Vroeger tot zo'n twee meter diep, tegenwoordig tot..
Het Ulvenhoutse Bos is één van de oudste bossen in Nederland en een uniek beschermd natuurgebied. In Brabant zien we vooral dennenbossen, maar het Ulvenhoutse Bos wordt gekenmerkt door vochtig loofbos dat op leem groeit. Om dit..