Natuurberichten
Dossier: Vissen
Pagina 2 van 64 - 640 Resultaten

Kwelders blijken belangrijke leefgebieden voor sommige vissoorten in de Waddenzee. Daarbij hebben vissen een duidelijke voorkeur voor kwelders met meer natuurlijke kenmerken, zoals een geleidelijke zoet-zoutovergang. Dat blijkt..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de rivierprik, een wonderlijk waterwezen dat geen vis is, maar toch beschermd wordt door de Visserijwet. Zo kan de..
Naast gepassioneerde professionals kent RAVON ook 3.500 vrijwilligers die zich in weer en wind inzetten voor de natuur. In de rubriek "Vrijwilliger in de spotlight" spraken we deze keer Henny Hassebroek (64), waarnemer bij de..
Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..

Gevarieerde en verbonden uiterwaarden zijn cruciaal voor vispopulaties en biodiversiteit. Onderzoekers analyseerden het habitatgebruik van jonge vissen in de Beneden-Rijn door 1,4 miljoen larven en jonge vissen te vangen in..

Valentijnsdag is niet alleen voor de mens een dag om de liefde te vieren. Ook de paling (aal) leeft dan op een roze wolk, want rond die datum paaien ze in de Sargassozee. Gisteravond werd de eerste glasaal van 2025 geteld bij..

Om jongeren dichter bij de natuur te brengen en hen te enthousiasmeren voor het waarnemen van amfibieën, reptielen en vissen, start RAVON een nieuw vrijwilligersprogramma: RAVON Ready. Met schepnetten in de hand en laarzen in de..

Promovenda Margot Maathuis onderzocht afgelopen vier jaar pelagische vis in de Waddenzee. Voorbeelden zijn haring, sprot en ansjovis. Er was weinig bekend over hoe deze vissen de Waddenzee gebruiken. Dankzij allerlei innovatieve..

Haring en ansjovis blijken nog altijd te paaien in de Waddenzee. Dat werd aangetoond door recent WUR-onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Estuarine, Coastal and Shelf Science. Deze conclusie is..

In de Amazone leven 29 soorten vruchtenetende vissen. In stukken bos die diverser zijn, zitten meer soorten vissen — en andersom...