Natuurberichten
Dossier: Natuurbeheer
Pagina 66 van 211 - 2106 Resultaten

Je ziet precies waar de weilanden van boer Gerjo Koskamp en vennoot Jara van Rooij in het Gelderse Halle beginnen en waar ze eindigen. Eind april kleuren ze geel van paardenbloem, in mei overheerst het wit van klaver. Daartussen..

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer nog de Lauwerszee. Toen is het met dijken en sluizen afgesloten van de Waddenzee. Met enorme negatieve gevolgen voor vegetatie, vissen en vogels. Nu bekijken de betrokken partijen samen hoe het..

De energiecrisis heeft Europa de noodzaak laten zien om meer zelfvoorzienend te worden in grondstoffen. Ook hout is een belangrijke grondstof, bijvoorbeeld in de bouw, die voor een groot deel al uit de EU zelf komt. De vraag..

Als invasieve exoten dominant worden, leiden ze tot verlies aan biodiversiteit. Een relevant voorbeeld hiervan zijn de waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) en de kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides). Beide soorten..

Barakken van het asielzoekerscentrum, een zwembad, een manege. Jarenlang was dit kleine stukje Barlo (Aalten) bebouwd. Nu is het leeg, zweeft de torenvalk door de lucht en hoor je putters kwetteren. De natuur heeft het naar haar..

Hoewel ze hier niet van oorsprong thuishoren, deden ze 26 jaar lang niemand kwaad en waren ze geliefd in de buurt. Deze maand verdwijnen ze met huis en haard onder meters zand. Zijn de Zutphense Gebandeerde wijngaardslakken nog te..

De neemboom is een invasieve soort die begin 1900 in het Caribisch gebied werd geïntroduceerd. Oorspronkelijk werd deze boom uit India overgebracht vanwege zijn geneeskrachtige, insectenwerende en siereigenschappen. De lokale..

Een uniek onderzoeksschip wordt momenteel ingezet om cruciaal onderzoek te doen voor het behoud van de noordkaper. Volgens onderzoek zijn er waarschijnlijk nog maar 72 vruchtbare vrouwtjes van deze walvissoort over. Deze vrouwtjes..

Tijdens veldwerk op Bonaire heeft een team van amateur-experts meer dan 500 soorten gevonden die nog niet eerder op het eiland waren aangetroffen. Ze vonden ook soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Komend jaar gaan STINAPA..

Op 26 mei 2023 organiseert BIJ12 in samenwerking met LNV, WUR, CBS, OU en SoortenNL een webinar met de titel ‘Wat zijn natuurdata en wat kunnen we ermee?’. In het webinar dat plaatsvindt van 10.00 tot 11.00 uur laten verschillende..