Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 60 van 63 - 627 Resultaten

Aardappelgal opgevreten door rupsen

Het voorjaarsgroen kwam dit jaar zeer snel door de zeer hoge temperaturen in april, maar op veel plaatsen vooral in noordelijke provincies is het voorjaarsgroen ook al weer heel snel verdwenen. Ontelbare aantallen rupsen en..


Lees verder 13 mei 2018   6 jaar oud
Gemaaid weiland

De afgelopen week hebben boeren hun graslanden in heel Nederland op grote schaal gemaaid. Uit onze analyse blijkt dat gras de laatste 18 jaar 6 dagen eerder gemaaid wordt dan 20 jaar daarvoor. Het eerste kievitsei wordt maar 2..


Lees verder 11 mei 2018   6 jaar oud
Gewone dwervleermuis

Vleermuizen zijn echte liefhebbers van de zon. Niet om zelf lekker in te zonnen, maar door de warmte die ze geeft. Vorige week zagen we dat met de warme start van het voorjaar, de omgeving lekker opwarmde en er dus volop insecten..


Lees verder 27 april 2018   7 jaar oud
Beekrombout - primair

Winterjuffers kun je als je goed zoekt de hele winter als volwassen libel vinden, maar het libellenseizoen begint pas echt als de vuurjuffers er weer zijn. In de meeste jaren komen deze half april tevoorschijn waarna langzaam de..


Lees verder 26 april 2018   7 jaar oud

Parasieten spelen een heel belangrijke, maar miskende rol in het voedselweb onder water. Bij de voorspelde klimaatverandering kunnen parasitaire schimmels giftige of andere hinderlijke algenbloeien in toom houden en kleine..


Lees verder 22 april 2018   7 jaar oud
Installatie van een aalgoot door de Zoological Society of London en vrijwilligers in de Thames region, hiermee kunnen alen geteld worden en kunnen ze de barrière passeren

Wereldwijd hebben Citizen Scientists jonge alen geteld tijdens een International Eel Count. Vandaag, tijdens World Fish Migration Day, presenteren we de voorlopige resultaten. De trek van jonge alen vanuit de zee naar zoet water..


Lees verder 21 april 2018   7 jaar oud
Salix caprea, Boswilg

Bijen in Wilnis kwamen dit jaar op 5 maart voor het eerst terug met het karakteristieke heldergele wilgenstuifmeel. Precies op het gemiddelde van de afgelopen 32 jaar. Bijen in Woerden werden pas op 3 april met wilgenstuifmeel..


Lees verder 15 april 2018   7 jaar oud
Eikenprocessierupsen net uit het ei op weg naar de eindknop

Het eikenprocessierupsseizoen is begonnen. De eerste rupsen zijn op 9 april in het insectenstation in Mill, Noord-Brabant, uit het ei gekomen. In de derde of vierde week van mei krijgen ze hun brandharen. Veel rupsen zullen nog..


Lees verder 11 april 2018   7 jaar oud
Bloei van prunus op 7 april 2017 foto gemaakt met GrowApp.today

Volgens De Natuurkalender loopt de natuur nog zo’n anderhalve week achter op het gemiddelde van de afgelopen 17 jaar. Die achterstand loopt snel terug met de zeer hoge temperaturen. De komende dagen komen van veel boomsoorten..


Lees verder 8 april 2018   7 jaar oud
Grote kudde koniks in de Oostvaardersplassen VOOR EENMALIG GEBRUIK

Afgelopen winter leidde de sterfte van wilde dieren in de Oostvaardersplassen tot een heftige maatschappelijke discussie. Nu de media-aandacht wegebt blijft er een aantal prangende vragen liggen voor wildbeheer en natuurbeleid...


Lees verder 6 april 2018   7 jaar oud

Archief