Natuurberichten

Uitgever: Universiteit Utrecht

Pagina 1 van 1 - 8 Resultaten

Brandganzen

Het verjagen van brandganzen van weilanden in Friesland, wat nu de praktijk is, kost bij de huidige aantallen ganzen waarschijnlijk meer dan dat het oplevert. Dat blijkt uit een modelstudie van ecoloog Monique de Jager en..


Lees verder 19 januari 2024   3 mnd oud
Grote fopwesp

In het bos op de Veluwe zijn de aantallen zweefvliegen en zweefvliegsoorten drastisch afgenomen in de afgelopen decennia. Vergeleken met veertig jaar geleden werden er in 2021 dagelijks gemiddeld 80 procent minder zweefvliegen..


Lees verder 12 april 2022   2 jaar oud
Onderzoek gestrande bruinvis (eenmalig gebruik WUR)

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en WUR hebben in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de mogelijke doodsoorzaak van de zo’n 190 aangespoelde dode bruinvissen op de Waddeneilanden afgelopen zomer. De..


Lees verder 26 november 2021   2 jaar oud
Coralita (Antigonon leptopus)

Coralita (Antigonon leptopus) is een invasieve plant, die zich snel over Sint Eustatius verspreidt. Een onlangs gepubliceerd rapport laat zien dat satellietbeelden heel bruikbaar zijn om de verspreiding van deze exoot op het..


Lees verder 25 oktober 2021   2 jaar oud
Uitvoeren van een sectie op een overleden bruinvis (eenmalig exclusief gebruik WUR)

De helft van de gestrande bruinviskalfjes langs de Nederlandse kust kampt met een te hoog gehalte aan Polychloorbifenylen (PCB’s). PCB’s worden van moeder naar kalf overgedragen via de placenta en de moedermelk. Dat blijkt uit..


Lees verder 26 juli 2021   2 jaar oud
Potvis

Het was een beetje wachten, maar toen op kerstavond een groep van zeven potvissen strandde in Engeland ging ook in ons land het sein op rood. De kans was groot dat er nog meer potvissen in de buurt rondzwierven, en er was een..


Lees verder 13 januari 2021   3 jaar oud
Zeeschildpad

In een recente studie werd het vermogen van zeegras om erosie in ondiep water van Lac Bay, Bonaire te minimaliseren onderzocht. Ook werd onderzocht hoe intensieve begrazing het vermogen van zeegras om sediment te stabiliseren kan..


Lees verder 18 augustus 2020   3 jaar oud
Edelherten. bron: Natuur in Nederland, 5de druk, Frank Berendse

Uit een nieuw onderzoek in opdracht van de provincie Flevoland blijkt dat het hoge aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen tot grote ecologische schade heeft geleid. Tussen 1997 en 2016 zijn in het droge deel van het gebied..


Lees verder 3 februari 2020   4 jaar oud

Archief