Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 3 van 58 - 578 Resultaten

Slaapkamergeluk en muurleeuwenbekje

Een heerlijk mini-oerwoud voor allerlei kleine trottoirbewoners; vrolijke hordes groene blaadjes op beschaduwde oude klinkers. Ooit een kamerplant, nu een steeds vaker geziene bewoner van stadse stegen. Ga op zoek naar..


Lees verder 7 augustus 2022   3 mnd oud
gewone koningsslang (Lampropeltis getula)

De Europese Unie voegt per 2 augustus 2022 22 soorten toe aan de Unielijst. Deze invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen aan de biodiversiteit of dat in de toekomst kunnen gaan..


Lees verder 2 augustus 2022   4 mnd oud

Een lichaam als een doedelzak, met twee pijpjes. Knijp je erin, dan spuit er water uit. Vandaar de bijnaam 'zeikers'. We hebben het over zakpijpen. Ze zijn nog niet zo lang bekend uit het Noordzeekanaal, maar lijken daar nu toe te..


Lees verder 24 juli 2022   4 mnd oud
Hemelboom Nijmegen Heyendaal

Hemelboom is een invasieve exoot die veel in stedelijke omgeving is aangeplant. Hoewel de soort onder de Europese regelgeving voor exoten valt, neemt de soort nog steeds toe. Dat komt mede omdat Hemelboom erg goed is aangepast aan..


Lees verder 20 juli 2022   4 mnd oud
Muurfijnstraal op de stoep

Het madeliefje van de rotsige ondergrond. Zo noemen Aad van Diemen en Erik van der Hoeven de muurfijnstraal in hun heerlijke nieuwe boek Stad en Plant. Dit plantje lijkt ons nu eens een nieuwkomer waar je haast geen bezwaar tegen..


Lees verder 17 juli 2022   4 mnd oud
Siberische grondeekhoorn

Minister Henk Staghouwer heeft bekend gemaakt dat de zogeheten positieflijst van kracht wordt. Vanaf 1 januari 2024 mogen er nog maar dertig soorten zoogdieren als huisdier gehouden worden. Hierdoor wordt het in de toekomst niet..


Lees verder 7 juli 2022   4 mnd oud
Alsemambrosia bovenaanzicht

Alsemambrosia is een hooikoortsplant die het hooikoortsseizoen verlengt. Het aantal plaatsen waar de plant voorkomt neemt toe. Een enkele plant kan lokaal al veel overlast geven door het grote aantal pollen dat de plant..


Lees verder 5 juli 2022   4 mnd oud
Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw is een invasieve exoot die nu in bloei staat, en is daardoor extra goed te herkennen. De soort is schadelijk voor de biodiversiteit en kan bovendien gezondheidsschade bij mensen veroorzaken. Help je mee met deze..


Lees verder 29 juni 2022   5 mnd oud
Juncus marginatus

Bij een planteninventarisatie in een natuurontwikkelingsgebied op de Stratumse Heide bij Eindhoven vond Geert Peeters een onbekende rus. Op het forum op Waarneming.nl kwam al snel het verlossende antwoord op de vraag welke rus..


Lees verder 28 juni 2022   5 mnd oud

Exoten zijn planten, dieren of schimmels die hier van nature niet thuishoren. Sommige soorten verbreiden zich ongeremd en worden dan invasief genoemd. In een online lezing op maandag 13 juni vertelt Kees van Vliet meer over de..


Lees verder 9 juni 2022   5 mnd oud

Archief