Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 40 van 67 - 665 Resultaten

Werkster van het mediterraan draaigatje

In Wageningen is een grote kolonie aangetroffen van het mediterraan draaigatje, een soort die nog niet eerder in ons land was gezien. De mier is daar erg succesvol, heeft invloed op andere soorten en veroorzaakt overlast bij..


Lees verder 30 mei 2016   7 jaar oud
Woekerende Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) op een kapvlakte

De Amerikaanse vogelkers, een invasieve boomsoort die het milieu veel schade berokkent, wordt steeds dieper opgenomen in het Nederlandse ecosysteem. Onderzoekers van Naturalis publiceren deze week in PeerJ dat veel inheemse..


Lees verder 11 mei 2016   7 jaar oud
Reuzenbalsemien

Vele exotische planten en dieren worden jaarlijks in Nederland geïntroduceerd. Slechts een klein deel hiervan weet te overleven en nog een kleiner deel blijkt invasief te zijn. Invasieve soorten leiden tot overlast en verlies aan..


Lees verder 3 mei 2016   7 jaar oud
Amerikaanse zwaardschede

In onze wateren, zoet, zout en brak, worden steeds meer exotische schelpdieren aangetroffen. Toch zijn de recente waarnemingen van drie exotische schelpdieren in het Goese Meer opmerkelijk te noemen. Hoe hebben deze dieren dit..


Lees verder 24 april 2016   8 jaar oud
Planten bij grafsteen

Steeds meer typische akkerplanten leggen het loodje in akkers, maar weten te overleven op begraafplaatsen. Afgelopen jaren hebben floristen vele begraafplaatsen geïnventariseerd en zijn bijzondere en zeldzame soorten waargenomen...


Lees verder 19 april 2016   8 jaar oud
Excursie Langbroek (Utrecht)

Voor het eerst is door vrijwilligers van de werkgroep RAVON Utrecht een verspreidingsatlas van de herpetofauna in de provincie Utrecht uitgegeven. Zes jaar is er aan gewerkt. Uit de atlas blijkt onder andere dat de afgelopen jaren..


Lees verder 23 maart 2016   8 jaar oud
Lepomis gibbosus. Zonnebaars

In een ven bij Eindhoven zijn afgelopen week honderd Snoeken uitgezet om de populaties van de exotische Amerikaanse hondsvis en Zonnebaars onder de duim te houden. Deze uitheemse soorten zijn alleseters en vormen een bedreiging..


Lees verder 19 maart 2016   8 jaar oud
Veronica cymbalaria. Schijnklimopereprijs. Lokatie Balen-Stotert, België

Er zijn planten die door hun sterke gelijkenis met algemeen voorkomende verwante soorten gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Het zijn planten waarvoor je eerst het juiste zoekbeeld moet ontwikkelen. Een van die soorten is..


Lees verder 13 maart 2016   8 jaar oud
Gewone oesterzwammen

Oesterzwammen kent iedereen wel van de supermarkt. Naast champignons worden er in toenemende mate oesterzwammen te koop aangeboden. Meestal gaat het om Gewone oesterzwammen maar niet altijd. Na de Gekweekte champignon staat de..


Lees verder 2 maart 2016   8 jaar oud
Eerste goudjakhals van Nederland op de Veluwe op cameraval

Op 19 februari 2016 is een goudjakhals waargenomen op de Veluwe. Het betreft de eerste waarneming van deze diersoort in Nederland. De waarneming is gedaan met behulp van een cameraval. Op verzoek van de terreinbeheerder wordt de..


Lees verder 29 februari 2016   8 jaar oud

Archief