Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 5 van 59 - 586 Resultaten

duingebied Hollandse Duinen

De snelle verspreiding van invasieve exoten vormt een bedreiging voor een van ons meest unieke en kenmerkende landschap: de Nederlandse duinen. Zo ook in het natuurgebied Hollands Duin, waar de giftige klimplant zwarte engbloem..


Lees verder 7 mei 2022   8 mnd oud
Grootbloemig vetblad

In Friesland zijn afgelopen jaar drie in natuurgebieden aangeplante populaties gevonden van de West-Europese look-a-like van het zeldzame Vetblad, met grotere bloemen. Hoewel deze soort vooralsnog geen problemen veroorzaakt in..


Lees verder 4 mei 2022   9 mnd oud
Onderzoek aan Zwarte specht

Al bijna dertig jaar werkt Stichting Bargerveen aan systeemgericht herstel en beheer van de Nederlandse natuur. In nauwe samenwerking met beheerders wordt ecologische kennis ontwikkeld en vertaald naar de praktijk van beheer en..


Lees verder 3 mei 2022   9 mnd oud
Wormslak

Bij het bestuderen van koraalriffen op Curaçao stuitte een team van onderzoekers van Naturalis en de Rijksuniversiteit Groningen op iets wat een wormslak bleek te zijn. Tot nu toe waren deze dieren niet bekend in het Caribisch..


Lees verder 30 april 2022   9 mnd oud
De honingbij staat steevast op nummer 1 als meest getelde bij tijdens de Nationale Bijentelling.

Vandaag en morgen vindt de Nationale Bijentelling plaats. Draag bij aan de bescherming van de bij door een half uurtje de bijen en zweefvliegen in je tuin of op je balkon te tellen. Met de telgegevens hopen onderzoekers antwoord..


Lees verder 23 april 2022   9 mnd oud

Wéér een exoot? Ja, en wat voor een! Dikke harige kanjers met een hele rij tanden. In een paar maanden tijd werden honderden Aziatische arkschelpen in de Oosterschelde aangetroffen...


Lees verder 7 april 2022   9 mnd oud
Gehoornde klaverzuring

De meeste stoepplanten groeien alleen buitenshuis, de gehoornde klaverzuring ook in huiskamers. De plant heeft bladeren die lijken op klaverbladeren, maar het is geen klaver. Hij heeft dubbelgangers, maar de combinatie van..


Lees verder 27 maart 2022   10 mnd oud
Myriophyllum brasiliensis

Tot voor kort kenden we in Nederland naast drie inheemse vederkruiden (Myriophyllum) ook twee uitheemse vederkruiden: Ongelijkbladig vederkruid en Parelvederkruid. Beide exotische soorten zijn behoorlijk invasief. Recent is op een..


Lees verder 8 maart 2022   10 mnd oud
Azov slijkgarnaal

Recent werd in het Van Harinxmakanaal in Friesland de Azov slijkgarnaal aangetroffen. De binnenwateren van Nederland herbergen inmiddels een behoorlijk aantal exotische soorten. De manier waarop ze Nederland hebben bereikt, is..


Lees verder 7 maart 2022   10 mnd oud

Zoals iedereen wel is opgevallen, kwamen er de afgelopen week heel wat takken naar beneden, onder andere dankzij storm Dudley. Bij Marcel Groenendaal, in een wijk in Arnhem, zijn dat vooral lindentakken die hij de afgelopen twee..


Lees verder 23 februari 2022   11 mnd oud

Archief